Περιβάλλον

Θα πειστούμε ότι οι πολτικοί έχουν σοβαρό πρόγραμμα για το Περιβάλλον μόνον αν δούμε άμεσα εκστρατεία για την απομάκρυνση των πάσης φύσεως σκουπιδιών που έχουν κατακλύσει την Ελλάδα (2007)

Κρίση και Προοπτικές ...

Τίποτε δεν θα γίνει αν το κράτος δεν γνωρίζει επακριβώς και ανά πάσα στιγμή τι του γίνεται.
Οι σύγχρονες κοινωνίες το έχουν επιτύχει χάρις στις τηλεματικές τεχνολογίες, δηλαδή πληροφορικής και επικοινωνιακών δικτύων.
Οι άθλιοι των Αθηνών, έχουν επιτύχει εν μέσω παγκοσμίου κοσμογονίας, να έχουν αποτρέψει τις εφαρμογές στην Ελλάδα.
Τώρα, αυτό πρέπει να είναι το κύριο μέλημα της κυβέρνησης και το απόλυτο μέτρο επιβολής από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, προκειμένου η Ελλάδα να μην πτωχεύσει και να ανακάμψει (2008).

Οι απαιτήσεις των καιρών ...

Οι απαιτήσεις των καιρών ...
- Ως πολίτες απαιτούμε το πολιτικό σύστημα και στην Ελλάδα να εκσυγχρονιστεί και να ακολουθήσει καινοτόμους δρόμους συμμετοχής των πολιτών

- Ως πολίτες πιστεύουμε ότι όλοι μας πρέπει να επιστρέψουμε στην κοινωνία, ένα μικρό έστω μέρος των πραγμάτων που αποκτήσαμε στη ζωή μας



Τόσο απλά ...

«Το μυαλό είναι σαν αλεξίπτωτο, αν δεν είναι ανοικτό δε δουλεύει» (Φρανκ Ζάπα)


Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Φορείς ή προγράμματα και έργα … (με αφορμή αν χρειάζεται ή όχι υπουργείο Πολιτισμού)

Στη δεκαετία του 1980, υπηρετήσαμε αποσπασμένοι μερικώς, από το Πανεπιστήμιο Αθηνών,  στη Γ. Γ. Έρευνας και Τεχνολογίας.

Τότε ήταν τη μόδας – και υπήρχαν οι οικονομικές δυνατότητες, άσχετα αν τα χρήματα προέρχονταν από τον παράλογο δανεισμό – η δημιουργία φορέων για την προώθηση, κατά τους επιτελείς της κυβέρνησης, πόλων αριστείας και αναπτυξιακών προσανατολισμών.

Από τότε εναντιωθήκαμε στη πρακτική αυτή και επιχειρηματολογούσαμε στην ανάγκη προώθησης καλοσχεδιασμένων προγραμμάτων (συνήθως τα προγράμματα περιλαμβάνουν πολλά έργα).

Η δημιουργία φορέων κατανάλωνε αμέσως τις όποιες οικονομικές δυνατότητες και σε συνδυασμό με την ανάθεση της ευθύνης σε πανεπιστημιακούς κυρίως εκλεκτούς του κόμματος, δεν άφηνε κανένα περιθώριο στην ανάπτυξη επιστημονικών δραστηριοτήτων και αριστείας, σχεδόν πουθενά. Ίσως το μόνο θετικό παράδειγμα ήταν η ίδρυση του Πανεπιστημίου Κρήτης και αυτό χάρις στο πακτωλό των χρημάτων που διαιτήθηκαν και στην ευτυχή συγκυρία της ανάθεσης του προγραμματισμού σε πραγματικά ικανούς και πολυτάλαντους επιστήμονες μεγάλης ικανότητας, με εμφανή τα στοιχεία της κοινωνικής προσφοράς και της ευγενούς προβολής της επιστημονικής αριστείας διεθνώς και όχι μόνο εντός Ελλάδος.

Οι φορείς αυτοί απαξιώθηκαν συν τω χρόνω και διαλύθηκαν ησύχως. Μερικοί επιβίωσαν και έφεραν κάποια αποτέλεσμα, αλλά αξιολόγηση των επιστημόνων και των αποτελεσμάτων δεν έγινε ποτέ.

Επιμύθιον: Δεν χρειάζονται φορείς να πάνε μπροστά τα πράγματα. Αποδεικνύεις με προγράμματα και έργα ότι ξέρεις τι κάνεις και τι επιδιώκεις και κατόπιν αν αποδειχτεί απαραίτητο, δημιουργείς και ένα φορέα.

ΥΓ: Τι έργο έχει να επιδείξει το υπουργείο Τουρισμού; Τι έργο έχει να επιδείξει το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης Γιατί δεν δημοσιεύονται τα «επιτεύγματα» των εκατοντάδων φορέων που διστάζουν επί 6 σχεδόν χρόνια να καταργήσουν οι πολιτικοί και δυστυχώς ανέχεται η Τρόικα; κλπ., κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου