Περιβάλλον

Θα πειστούμε ότι οι πολτικοί έχουν σοβαρό πρόγραμμα για το Περιβάλλον μόνον αν δούμε άμεσα εκστρατεία για την απομάκρυνση των πάσης φύσεως σκουπιδιών που έχουν κατακλύσει την Ελλάδα (2007)

Κρίση και Προοπτικές ...

Τίποτε δεν θα γίνει αν το κράτος δεν γνωρίζει επακριβώς και ανά πάσα στιγμή τι του γίνεται.
Οι σύγχρονες κοινωνίες το έχουν επιτύχει χάρις στις τηλεματικές τεχνολογίες, δηλαδή πληροφορικής και επικοινωνιακών δικτύων.
Οι άθλιοι των Αθηνών, έχουν επιτύχει εν μέσω παγκοσμίου κοσμογονίας, να έχουν αποτρέψει τις εφαρμογές στην Ελλάδα.
Τώρα, αυτό πρέπει να είναι το κύριο μέλημα της κυβέρνησης και το απόλυτο μέτρο επιβολής από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, προκειμένου η Ελλάδα να μην πτωχεύσει και να ανακάμψει (2008).

Οι απαιτήσεις των καιρών ...

Οι απαιτήσεις των καιρών ...
- Ως πολίτες απαιτούμε το πολιτικό σύστημα και στην Ελλάδα να εκσυγχρονιστεί και να ακολουθήσει καινοτόμους δρόμους συμμετοχής των πολιτών

- Ως πολίτες πιστεύουμε ότι όλοι μας πρέπει να επιστρέψουμε στην κοινωνία, ένα μικρό έστω μέρος των πραγμάτων που αποκτήσαμε στη ζωή μας



Τόσο απλά ...

«Το μυαλό είναι σαν αλεξίπτωτο, αν δεν είναι ανοικτό δε δουλεύει» (Φρανκ Ζάπα)


Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Κόστα Ρίκα: 98% της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ το 2016 …

Η Κόστα Ρίκα παρήγαγε το 98% της ηλεκτρικής της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές το 2016, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ηλεκτρικής Ενέργειας της αμερικανικής χώρας.


shutterstock

Το εντυπωσιακό επίτευγμα δεν αποτελεί μία απροσδόκητη επιτυχία, καθώς η Κόστα Ρίκα παρήγαγε το 99% της ηλεκτρικής της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές το 2015. Το 2017 προβλέπεται να έχει ακόμη καλύτερες επιδόσεις, χάρις σε τέσσερα νέα αιολικά πάρκα και ευνοϊκές προβλέψεις βροχής.

Η Κόστα Ρίκα τα τελευταία χρόνια αποτελεί πρότυπο βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, παρέχοντας στους πολίτες ηλεκτρική ενέργεια, παιδεία, και καθολική υγειονομική περίθαλψη με προτεραιότητα στην προστασία του περιβάλλοντος.

Η Κόστα Ρίκα έχει διάφορα πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες χώρες, όσον αφορά την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ανά κάτοικο είναι χαμηλή σε σχέση με τις δυτικές χώρες και η μέση βροχόπτωση είναι η τέταρτη υψηλότερη στον κόσμο, με αποτέλεσμα περίπου το 75% τοις εκατό της ηλεκτρικής ενέργειας της Κόστα Ρίκα να προέρχεται από την υδροηλεκτρική ενέργεια.

Η κυριαρχία της υδροηλεκτρικής ενέργειας σημαίνει όμως ότι το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας δεν είναι τόσο πράσινο όσο ακούγεται. Τα φράγματα διαταράσσουν τα οικοσυστήματα, εκτοπίζουν τους κατοίκους των τοπικών κοινοτήτων, και απελευθερώνουν μεθάνιο στην ατμόσφαιρα. Επίσης, αν και το ηλεκτρικό δίκτυο της Κόστα Ρίκα τροφοδοτείται σχεδόν αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές, το 70% της συνολικής ενέργειας της χώρας εξακολουθεί να προέρχεται από το πετρέλαιο, κυρίως για τα μέσα μεταφοράς. (ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, Πέμπτη, 05 Ιανουαρίου 2017 10:19).


Τελικά αν  διαβάσει κανείς όχι μόνον το τίτλο αλλά και ολόκληρο το άρθρο διαπιστώνει ότι τα προβλήματα της παραγωγής, διάθεσης και κατανάλωσης ενέργειας είναι περίπλοκα και δεν υπάρχουν απλές λύσεις.

Ωστόσο η καινοτομία είναι η μόνη υποσχόμενη θετικά αποτελέσματα προσέγγιση επίλυσης των σχετικών προβλημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου