Περιβάλλον

Θα πειστούμε ότι οι πολτικοί έχουν σοβαρό πρόγραμμα για το Περιβάλλον μόνον αν δούμε άμεσα εκστρατεία για την απομάκρυνση των πάσης φύσεως σκουπιδιών που έχουν κατακλύσει την Ελλάδα (2007)

Κρίση και Προοπτικές ...

Τίποτε δεν θα γίνει αν το κράτος δεν γνωρίζει επακριβώς και ανά πάσα στιγμή τι του γίνεται.
Οι σύγχρονες κοινωνίες το έχουν επιτύχει χάρις στις τηλεματικές τεχνολογίες, δηλαδή πληροφορικής και επικοινωνιακών δικτύων.
Οι άθλιοι των Αθηνών, έχουν επιτύχει εν μέσω παγκοσμίου κοσμογονίας, να έχουν αποτρέψει τις εφαρμογές στην Ελλάδα.
Τώρα, αυτό πρέπει να είναι το κύριο μέλημα της κυβέρνησης και το απόλυτο μέτρο επιβολής από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, προκειμένου η Ελλάδα να μην πτωχεύσει και να ανακάμψει (2008).

Οι απαιτήσεις των καιρών ...

Οι απαιτήσεις των καιρών ...
- Ως πολίτες απαιτούμε το πολιτικό σύστημα και στην Ελλάδα να εκσυγχρονιστεί και να ακολουθήσει καινοτόμους δρόμους συμμετοχής των πολιτών

- Ως πολίτες πιστεύουμε ότι όλοι μας πρέπει να επιστρέψουμε στην κοινωνία, ένα μικρό έστω μέρος των πραγμάτων που αποκτήσαμε στη ζωή μαςΤόσο απλά ...

«Το μυαλό είναι σαν αλεξίπτωτο, αν δεν είναι ανοικτό δε δουλεύει» (Φρανκ Ζάπα)


Τρίτη, 25 Απριλίου 2017

Οι συνθήκες εργασίας του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού …

Μια και στην Ελλάδα κανείς δεν ασχολείται με τα θέματα συνθηκών εργασίας σε δύσκολα περιβάλλοντα όπως είναι προφανώς τα νοσοκομειακά, βρίσκουμε ενδιαφέρον να μιλήσουμε για το θέμα που τέθηκε – μέσω μιας παρουσίασης στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ με τίτλο «Χορεύοντας με τις… νοσοκόμες» (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΘΕΑΤΡΟ, 09.04.2017).

Ενόσω στην Ελλάδα η μάστιγα του ράντζου στη δημόσια υγεία δεν έχει εκλείψει, στην Αγγλία –με ελληνική συμμετοχή– βρίσκεται σε εξέλιξη το «Careful» project.

Το «Careful» λαμβάνει χώρα με διττό τρόπο: είτε στη θεατρική σκηνή –ήδη έχει παιχτεί στο θέατρο «Rose»– είτε στην εκπαιδευτική νοσοκομειακή πτέρυγα του Πανεπιστημίου Kingston, με το κοινό να ξαπλώνει στα κρεβάτια και να παρακολουθεί την παράσταση συμμετέχοντας διαδραστικά.


Ένα έργο που επιχειρεί να βοηθήσει το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό να ενδυναμώσει την ενσυναίσθησή του απέναντι στον ασθενή, αλλά και να στρέψει το ενδιαφέρον του φροντιστή στον τομέα της υγείας προς τον ίδιο του τον εαυτό, προκειμένου να είναι ακέραιος και υγιής, σε θέση να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες προς τους νοσηλευομένους

Δεν είμαστε σίγουροι ότι στις ελληνικές κλινικές, πανεπιστημιακές ή μη, υπάρχει η κατάλληλη καλή συνεργασία νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού. Δεν έχουμε αντιληφθεί μέχρι σήμερα ότι υπάρχουν προγραμματισμένες συσκέψεις εργασίας, ενώ τα διευθυντικά στελέχη μάλλον δε θεωρούν σκόπιμο να υπάρχει διάλογος με το προσωπικό προκειμένου να αντιμετωπίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα προβλήματα των ασθενών, αλλά και των ίδιων ως εργαζομένων.

Πάντως οι συνθήκες εργασίας του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού δεν είναι καλές και γίνονται δυσκολότερες για πολλούς και προφανείς λόγους που όλοι γνωρίζουν, αλλά δεν έχουν τη διάθεση να αλλάξουν.

Πρέπει επί τέλους να αντιγράψουμε τις καλές διεθνείς πρακτικές και να τις εφαρμόζουμε συστηματικά και με συνέπια. Ίσως παρεμβαίνοντας και με έξυπνό τρόπο ώστε να καλυφθούν και οι διαστάσεις εκείνες που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τους Έλληνες.
Δημοσίευση σχολίου