Περιβάλλον

Θα πειστούμε ότι οι πολτικοί έχουν σοβαρό πρόγραμμα για το Περιβάλλον μόνον αν δούμε άμεσα εκστρατεία για την απομάκρυνση των πάσης φύσεως σκουπιδιών που έχουν κατακλύσει την Ελλάδα (2007)

Κρίση και Προοπτικές ...

Τίποτε δεν θα γίνει αν το κράτος δεν γνωρίζει επακριβώς και ανά πάσα στιγμή τι του γίνεται.
Οι σύγχρονες κοινωνίες το έχουν επιτύχει χάρις στις τηλεματικές τεχνολογίες, δηλαδή πληροφορικής και επικοινωνιακών δικτύων.
Οι άθλιοι των Αθηνών, έχουν επιτύχει εν μέσω παγκοσμίου κοσμογονίας, να έχουν αποτρέψει τις εφαρμογές στην Ελλάδα.
Τώρα, αυτό πρέπει να είναι το κύριο μέλημα της κυβέρνησης και το απόλυτο μέτρο επιβολής από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, προκειμένου η Ελλάδα να μην πτωχεύσει και να ανακάμψει (2008).

Οι απαιτήσεις των καιρών ...

Οι απαιτήσεις των καιρών ...
- Ως πολίτες απαιτούμε το πολιτικό σύστημα και στην Ελλάδα να εκσυγχρονιστεί και να ακολουθήσει καινοτόμους δρόμους συμμετοχής των πολιτών

- Ως πολίτες πιστεύουμε ότι όλοι μας πρέπει να επιστρέψουμε στην κοινωνία, ένα μικρό έστω μέρος των πραγμάτων που αποκτήσαμε στη ζωή μας



Τόσο απλά ...

«Το μυαλό είναι σαν αλεξίπτωτο, αν δεν είναι ανοικτό δε δουλεύει» (Φρανκ Ζάπα)


Παρασκευή 13 Απριλίου 2018

Τα αέρια δεν φέρνουν την ευτυχία …

… για το φυσικό αέριο (περί ου γίνεται λόγος σε Ελλάδα και Κύπρο) τα τεκμηριωμένα παγκόσμια αποθέματα εκτιμώνται συνολικά σε δυνητικό πλούτο περίπου 20 τρισ. δολαρίων, αν (έμφαση στο «αν») εξορυχθούν. Τα πιθανολογούμενα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο («Αφροδίτη» στην Κύπρο, και τα αρκετά μεγαλύτερα «Λεβιάθαν» στο Ισραήλ και «Zhor» στην Αίγυπτο) αποτελούν συνολικά πολύ λιγότερο από 1% των παγκόσμιων αποθεμάτων.

Αν ολόκληρη η «Αφροδίτη» εξορυχθεί, το αέριά της αξίζουν σήμερα περίπου 20 δισ. δολάρια. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμα κανένα σημαντικό κοίτασμα με αντίστοιχο επίπεδο τεκμηρίωσης και αντίστοιχη χρονική εγγύτητα εξόρυξης. Επίσης, οι μελλοντικές τιμές είναι απρόβλεπτες. Π.χ. οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου υποχώρησαν 30% από το 2013. Με ανάδειξη σχιστολιθικών μεθόδων και προώθηση άλλων μορφών ενέργειας, η συνολική αξία των κοιτασμάτων ίσως υποχωρήσει περισσότερο … (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 17:39, 7 Απριλίου 2018).

Μας προβλημάτισε ιδιαίτερα το άρθρο. Και μακάρι να διατυπώνονταν και άλλες απόψεις επί του θέματος με στοιχεία βέβαια και αναφορές σε καλές πρακτικές άλλων χωρών και επιτυχημένες διαδικασίες ανάδειξης και εκμετάλλευσης εντοπισμένων παρομοίων πλουτοπαραγωγικών περιοχών ανά τον πλανήτη.

Δυστυχώς στην Ελλάδα η επίσημη, τεκμηριωμένη και έγκυρη πληροφόρηση των πολιτών είναι  ακόμα στα σπάργανα και ο κάθε ένας που αυτοαποκαλείται ειδικός ή προβάλλεται ως ειδικός από τα άθλια και κυριολεκτικών αντεθνικώς λειτουργούντα ΜΜΕ προς ίδιον όφελος, λένε ότι κατεβάσει η κούτρα τους, που πολλάκις δε σχετίζονται με την πραγματικότητα ή δεν έχουν σχέση με τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στο επίπεδο κυβέρνησης και αρμοδίων.

Η άποψή μας είναι  πάντως ότι ακόμα και αν είναι μικρά τα αποθέματα ή τα προσδοκόμενα οφέλη περιορισμένα και η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει τις σχετικές τεχνολογίες. Και κυριότερο από όλα είναι να εκπαιδεύσει ικανό αριθμό στελεχών στο τομέα και να τους εφοδιάσει με δεξιότητες κατάλληλες να ανταποκριθούν σε ρόλους ισότιμους των ειδικών άλλων χωρών και εταιρειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου