4 Οκτωβρίου 2007

Ένας νόμος για κάθε τομέα ή δραστηριότητα. Όλοι οι νέοι νόμοι ενσωματώνουν τους παλαιότερους ….

Πρόταση του 1984 που έχουν αρνηθεί να υιοθετήσουν οι αρμόδιοι υπουργοί. Πολλά προβλήματα δημιουργούνται από την αδυναμία των πολιτών να γνωρίζουν ποιοι νόμοι βρίσκονται σε ισχύ, ενώ οι επιτήδειοι γνωρίζουν ποιους νόμους να επικαλεστούν προκειμένου να επιτύχουν αυτό που επιθυμούν. Τα παραδείγματα άφθονα. Η δικαιολογημένη σύγχυση επιτείνει την ανασφάλεια των νομιμοφρόνων πολιτών και δημιουργεί την ανάγκη καταφυγής στις υπηρεσίες ‘ειδικών’ για την αντιμετώπιση ακόμα και καθημερινών προβλημάτων. Για παράδειγμα αναγνωρίζονται δικαιώματα χρησικτησίας ακόμα και σε περιπτώσεις κατοχής επισήμων τίτλων και καταγραφής σε Υποθηκοφυλακείο.
 
Πολλά από τα προβλήματα θα εκλείψουν όταν αποφασιστεί ο κάθε νέος νόμος να ενσωματώνει όλους του εν ισχύει σχετικούς νόμους στους οποίους αναφέρεται ή συμπληρώνει ή τροποποιεί κλπ. Τα διαθέσιμα ηλεκτρονικά μέσα κάνουν το έργο αυτό ιδιαίτερα εύκολο. 

Επί πλέον όλοι οι νόμοι θα πρέπει να διατίθενται αμέσως στους πολίτες και τους ενδιαφερόμενους φορείς με ηλεκτρονικό τρόπο. Αυτό είναι προς το συμφέρον όλων και της Πολιτείας και θα είναι ένα ελάχιστο δείγμα εκσυγχρονισμού, σε σχέση με τη σημερινή τριτοκοσμική κατάσταση (της αγοράς από συγκεκριμένα σημεία πώλησης με χαρακτηριστικότερη τη περίπτωση του πωλητηρίου του Εθνικού Τυπογραφείου παλαιότερα και την ίδια λογική του σημερινού ηλεκτρονικού τρόπου διάθεσης από το 2003).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου