6 Νοεμβρίου 2007

Οι κκ. ιατροί έχουν υποχρέωση να δίδουν στους ασθενείς αντίγραφο εντύπου με καταχωρημένα όλα τα στοιχεία που διαπίστωσαν και έδωσαν εντολή να ...

Οι ασθενείς όταν φεύγουν από τα ιατρεία των ιατρών που επιλέγουν να επισκεφθούν παίρνουν συνήθως μόνο μια συνταγή φαρμάκων και προφορικές περιγραφές του προβλήματός των και οδηγίες για την αντιμετώπιση του.

Αν χρειαστεί να επισκεφθούν άλλο ιατρό στο άμεσο ή απώτερο μέλλον και εις απάντηση του ιατρού για το τι συνέβη στο παρελθόν από πλευράς της υγείας των αναγκάζονται να περιγράψουν από μνήμης ότι θυμούνται από την προηγούμενη (ή προηγούμενες) επισκέψεις. Προφανώς η περιγραφή είναι συνήθως ελλιπής, μη ακριβής και τελικώς μάλλον άχρηστη στη πλειονότητα των περιπτώσεων. Φυσικά είναι πολύ πιθανό ότι ούτε ο ιατρός θα θυμάται την περίπτωση του ιδίου ασθενούς μετά από σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Θα πρέπει να επιβληθεί σε όλους τους ιατρούς και οδοντογιατρούς να διαθέτουν ειδικά έντυπα ή προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών όπου θα καταχωρούνται οι διαπιστώσεις, οι εντολές και οι οδηγίες του ιατρού προς τον ασθενή και θα του δίνουν αντίγραφο.

Προφανώς η ίδια ρύθμιση θα πρέπει να ισχύει για όλους τους επαγγελματίες υγείας.

Τα πλεονεκτήματα προφανή, αλλά και θα αποτελέσει και άμεση «αποδοχή» των δεοντολογικών και νομικών υποχρεώσεων των επαγγελματιών υγείας. (στάλθηκε ως ηλ. μήνυμα στο ΥΥ&ΚΑ 5/10/2007)

(δείτε επίσης στο Ημερολόγιο και το θέμα των Φακέλων Υγείας της 22ας Αυγούστου 2007)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου