8 Απριλίου 2008

7η Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Υγείας …

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2008: Και τούτη την άνοιξη ραγιάδες; Εμείς λέμε να πάρουμε την Υγεία μας στα χέρια μας, δηλαδή να κρατάμε τον Φάκελο Υγείας μας στα χέρια μας.

Η Ελλάδα είναι από τις λίγες «πολιτισμένες και αναπτυγμένες» χώρες που δεν διαθέτει ιατρικούς ή καλύτερα φακέλους υγείας των πολιτών. Αυτό οφείλεται στην παράνομη συμπεριφορά των επαγγελματιών υγείας παρά την υφιστάμενη νομοθεσία και τους δεοντολογικούς κανόνες και την εγκληματική συμπεριφορά της Διοίκησης, του Κράτους και των Κυβερνήσεων να ανέχονται τα πάντα και να μην εφαρμόζουν τους νόμους.

Εδώ και 7 τουλάχιστον χρόνια προτείναμε σε πολλά και διαφορετικά στελέχη της Διοίκησης να αξιοποιήσει τις γνώσεις και την εμπειρία του συστήματος TAXIS για τη συστηματική δημιουργία και αξιοποίηση των ΗΦΥ. Σημειώστε ότι το TAXIS έχει μεγάλο μέρος (αν όχι το σύνολο) των προδιαγραφών που είναι κατάλληλες και για τη διαχείριση και των πληροφοριών υγείας (και των ιατρικών φυσικά). Ωστόσο κανείς δεν ήταν μέχρι σήμερα σε θέση να απαντήσει με επιχειρήματα. Η τελευταία προσπάθεια έγινε το καλοκαίρι του 2007 με επιτολές προς τον κ. Υπουργό Υγείας και τον κ. Υπουργό Εθνικής Οικονομίας (και κατέληξε εσωτερικώς στη Γ.Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων).

Επί πλέον, εδώ και 5 περίπου χρόνια υποστηρίζουμε την χρήση αποθηκευτικών μέσων μνήμης flash – γνωστά ως στικεράκια (sticks) ή τζαμπεράκια (jumpers), για την αποθήκευση των πληροφοριών υγείας των πολτών δηλαδή του ΗΦΥ. Κάθε πολίτης θα έχει μα τέτοια φτηνή και αποτελεσματική συσκευή, της οποίας θα έχει την φροντίδα και θα τη δίνει στον ιατρό του για να πληροφορηθεί εκείνος το ιστορικό τους και να αντλήσει τις απαραίτητες πληροφορίες, ώστε να είναι δυνατόν να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή ποιότητα υπηρεσιών. Φυσικά ο ιατρός δεν θα κράτα αντίγραφο, αλλά θα πρέπει να συμπληρώνει τον ΗΦΥ του πολίτη με τα στοιχεία που αφορούν το χειρισμό του περιστατικού. Απλώς σε κάθε μονάδα υγείας (ακόμα και σε ιδιωτικά ιατρεία) θα υπάρχει λογισμικό ανάγνωσης και καταχώρησης πληροφοριών υγείας.

Οι προτάσεις έτυχαν θετικής υποδοχής από τον Γ. Δ/ντη της ΓΓΠΣ, αλλά δήλωσε αδυναμία να ενημερώσει οποιονδήποτε άλλον ή να αναλάβει πρωτοβουλίες για την περαιτέρω επεξεργασία των προτάσεων.

Η Taiwan, όπως μας πληροφόρησαν αρμόδιοι του εκεί υπουργείου Υγείας (στα πλαίσια συνεδρίου για τις τηλεματικές τεχνολογίες στην Υγεία, τον Ιούνιο του 2007) προχωρούν ήδη στη χρήση των προαναφερθεισών συσκευών για την αποθήκευση των ΗΦΥ και τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας.

Υπάρχει άραγε κάποιοι αρμόδιοι να απαντήσουν επί των προτάσεων;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου