27 Ιουνίου 2008

Διαδικασίες αποδοχής σημαντικών αποφάσεων για τη λειτουργία των σύγχρονων κοινωνιών …

Οι συνήθεις διαδικασίες είναι δυο: 1. Επικύρωση μέσω των εκπροσώπων στα Κοινοβούλια (αντιπροσωπευτική δημοκρατία) 2. Δημοψήφισμα.

Την άποψή μας γενικώς περί δημοψηφισμάτων τη καταθέσαμε στο σχόλιό μας της 15ης Φεβρουαρίου 2008 (δείτε το).

Επειδή έχουμε προβληματιστεί από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιρλανδία και τη «συζήτηση» ή καλύτερα τα θέματα που παρουσιαστήκαν στα ΜΜΕ (δικής τους επιλογής και όχι κατ΄ ανάγκη αξιοκρατικής ή καλύτερα αξιολογικής) σκεφτήκαμε ότι είναι λογικό να συζητηθεί τουλάχιστον και η ακόλουθη πρόταση.

Υιοθετείται από όλους τους πολίτες δια των αντιπροσώπων τους η διαδικασία της «πειραματικής εφαρμογής» των συνθηκών και ρυθμίσεων που καθορίζουν το μέλλον και τη διαδρομή των λαών, των χωρών και των ευρύτερων συμμαχιών και φορέων τους οποίους έχουν αποδεχτεί και στους οποίους μετέχουν (εν προκειμένω την Ευρωπαϊκή Ένωση).

Η πειραματική εφαρμογή θα έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, στο πέρας του οποίου θα καλούνται οι λαοί των χωρών μελών με τη ψήφο τους να αποφασίσουν τελικώς την οριστική υιοθέτηση των προτάσεων και των μηχανισμών, με ή χωρίς επί πλέον διαφοροποιήσεις, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της πειραματικής περιόδου.

Η λύση αυτή μπορεί να επιφέρει επί πλέον δαπάνες εφόσον δημιουργούν καταστάσεις που θα πρέπει να διαλυθούν μετά τα πέρας της πειραματικής εφαρμογής. Οι άλλες περιπτώσεις (διαφοροποιήσεις, μετασχηματισμοί, διορθώσεις κλπ.) θα προκαλέσουν πολύ μικρότερα προβλήματα και δαπάνες.

Τα πλεονεκτήματα προφανή και οι σχετικές διεργασίες γνωστές και αποδεκτές από όλους.

Τι λέτε; Πείτε μας την άποψή σας και τον προβληματισμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου