23 Ιανουαρίου 2009

Γιατί η Ελλάδα μπορεί να είναι σε καλύτερη θέση από τη Γερμανία …

Στις περιόδους κρίσεως, το μεγάλο ερώτημα είναι ποιες είναι οι οικονομικές δραστηριότητες βάσεως που θα συνεχίσουν να εξελίσσονται ότι και να γίνει – με εξαίρεση την περίπτωση πόλεμου. Σημαντικά θέματα είναι επίσης τι λειτουργικά έξοδα έχει η χώρα και ποιος είναι ο βαθμός αυτάρκειάς της, για τις δραστηριότητες βάσεως.


Προφανώς θα περισκοπούν τυχόν χουβαρνταλίκια, σπατάλες και είδη πολυτελείας. Αλλά αυτή είναι και η ευκαιρία να εξορθολογιστεί το σύστημα και να αναδιαταχθούν δυνάμεις και επιχειρηματικές δραστηριότητες. Είναι επίσης ευκαιρία να αναδειχθεί ο πολιτισμός μας, αλλά και να επαναπροσδιοριστεί.


Χώρες με μεγάλες εξαγωγές και ιδιαίτερα υψηλής τεχνολογίας θα υποφέρουν περισσότερο, γιατί περιορίζεται η αγορά εξαιτίας της κάμψης της ζήτησης.


Βέβαια το συνολικό αποτέλεσμα είναι μάλλον δύσκολο να υπολογιστεί εύκολα και απαιτεί εξειδικευμένες υπηρεσίες και μοντέλα υπολογιστών. Πράγματα που η Ελλάδα δεν διαθέτει και όλα πορεύονται με «το μάτι».


Ας είμαστε λίγο αισιόδοξοι. Άλλωστε η κρίση θα περάσει μόνον αν εργαστούμε σκληρά και συνετά να ανατρέψουμε την κατάσταση. Με μοιρολόγια και καταστροφολογίες δεν γίνεται τίποτε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου