4 Μαΐου 2010

Ανοιχτή επιστολή προς κκ. Μέρκελ, Σαρκοζί και λοιπούς ευρωπαίους ηγέτες …

Πρώτα από όλα θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε εκ βάθους καρδίας για την υποστήριξη και ελπίζουμε τη διάσωση των Ελλήνων, από την πτώχευση και το διασυρμό.

Ελπίζουμε ότι μπορούμε να βασιζόμαστε στην ηγεσία σας και τις σοφές σας αποφάσεις προς όφελος της Ευρώπης.

Δεν συμφωνούμε σε όλα όσα έχτε κάνει ως ηγέτες και ως κράτη και δεν γνωρίζουμε τι έχετε στο μυαλό σας. Η συζήτηση όμως αύτη δεν έχει θέση την ώρα αύτη και θα την κάνουμε στον κατάλληλο χρόνο.

Θα θέλαμε όμως να σας παρακαλέσουμε να μας πείτε πως θα συμβάλλει η Ευρώπη στον εκσυγχρονισμό της Ελλάδας. Και επειδή δεν σας ακούμε να λέτε κάτι το σχετικό και δεν γνωρίζουμε τι έχετε ζητήσει από την Ελλάδα – δηλαδή τους έλληνες πολιτικούς – θα επιχειρήσουμε να περιγράψουμε τι θα κάναμε εμείς αν είμαστε στη θέση σας. Επί πλέον είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι οι πρεσβείες σας και οι υπηρεσίες σας είναι γνώστες της ελληνικής πραγματικότητας σε όλες της τις λεπτομέρειες.

Ιδού μερικά παραδείγματα (τα οποία ασφαλώς πρέπει να εφαρμοστούν σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής):

1. Θα λέγαμε στην ελληνική κυβέρνηση να επιλέξει το καλύτερο σύστημα στον τομέα της υγείας οποιοσδήποτε από τις 15 χώρες της ΕΕ και να το αντιγράψει. Η Ευρώπη ή η χώρα επιλογής θα διαθέσει πόρους και ελληνομαθείς ειδικούς για να μεταφράσει και προσαρμόσει το σύστημα στην Ελλάδα. Το σύστημα θα τεθεί απαρεγκλίτως σε λειτουργία εντός 6μήνου. Η χώρα «δωρητής» θα εποπτεύει για τα επόμενα π..χ. 2 - 5 χρόνια την εφαρμογή και την εκπαίδευση κατάλληλου προσωπικού. Στο «σύστημα» περιλαμβάνονται τα συστήματα υποδομής, τα πληροφοριακά συστήματα πρωτίστως, η αξιολόγηση προσωπικού, οι κανονισμοί λειτουργίας, τα καθηκοντολόγια, οι εργασιακές σχέσεις, οι σχέσεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα και ο ρόλος των ιατρικών σχολών και των μελών των, κλπ.

2. Θα λέγαμε στην ελληνική κυβέρνηση να επιλέξει το καλύτερο σύστημα στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας οποιοσδήποτε από τις 15 χώρες της ΕΕ και να το αντιγράψει. Ας υποθέσουμε ότι η Ελλάδα επιλέγει το Γερμανικό σύστημα. Η Γερμανία θα διαθέσει πόρους και ελληνομαθείς ειδικούς για να μεταφράσει και προσαρμόσει το σύστημα στην Ελλάδα. Το σύστημα θα τεθεί απαρεγκλίτως σε λειτουργία εντός 6μήνου. Η Γερμανία θα εποπτεύει για τα επόμενα π.χ. 2 - 5 χρόνια την εφαρμογή και την εκπαίδευση κατάλληλου προσωπικού. Στο «σύστημα» περιλαμβάνονται πρωτίστως τα πληροφοριακά συστήματα, οι μηχανισμοί προοπτικής διερεύνησης και οι μηχανισμοί επιλογής πεδίων ερευνών, η αξιολόγηση φορέων και προσωπικού, η αναδιάρθρωση των ερευνητικών φορέων, οι κανονισμοί λειτουργίας, τα καθηκοντολόγια, οι εργασιακές σχέσεις, τα συστήματα υποδομής, οι μηχανισμοί δημιουργίας νέων ερευνητικών στελεχών, οι διεθνείς συνεργασίες κλπ.

3. Θα λέγαμε στην ελληνική κυβέρνηση να επιλέξει το καλύτερο σύστημα στον τομέα της δημόσιας διοίκησης οποιοσδήποτε από τις 15 χώρες της ΕΕ και να το αντιγράψει. Ας υποθέσουμε ότι η Ελλάδα επιλέγει το Γαλλικό σύστημα. Η Γαλλία θα διαθέσει πόρους και ελληνομαθείς ειδικούς για να μεταφράσει και να προσαρμόσει το σύστημα στην Ελλάδα. Το σύστημα θα τεθεί απαρεγκλίτως σε λειτουργία εντός 6μήνου. Η Γαλλία θα εποπτεύει για τα επόμενα π..χ. 2 - 5 χρόνια την εφαρμογή και την εκπαίδευση κατάλληλου προσωπικού. Στο «σύστημα» περιλαμβάνονται πρωτίστως τα πληροφοριακά συστήματα, οι μηχανισμοί εξασφάλισης βέλτιστων μηχανισμών διαμόρφωσης και διαχείρισης δαπανών και εσόδων, οι δομές της διοίκησης, οι μηχανισμοί αξιολόγησης και πρόβλεψης, οι μηχανισμοί διαμόρφωσης και επεξεργασίας εναλλακτικών σεναρίων στρατηγικών για την υλοποίηση πολιτικών, οι μηδενικοί προϋπολογισμοί όλων των φορέων, η αξιολόγηση φορέων και προσωπικού, η αναδιάρθρωση των μηχανισμών ανάπτυξης και πρόνοιας, οι κανονισμοί λειτουργίας, τα καθηκοντολόγια, οι εργασιακές σχέσεις, η οργάνωση σε επίπεδο περιφερειών, η χωροταξική κατανομή υπηρεσιών, τα συστήματα υποδομής, κλπ..

Με τη λογική αύτη η Ελλάδα θα διαθέτει εντός 12 μηνών ένα σύγχρονο σύστημα διακυβέρνησης, αξιόπιστο, δοκιμασμένο και προσαρμοσμένο στις σύγχρονες απαιτήσεις.

Η Ευρώπη θα είναι ‘σίγουρη ότι η κυβέρνηση της Ελλάδος δεν θα κάνει του κεφαλιού της και οι πολιτικοί ταγοί μας δεν θα είναι ασύδοτοι, ανεξέλεγκτοι και ατιμώρητοι να συμπεριφέρονται όπως θέλουν, να υποτιμούν τους νομοταγείς έλληνες πολίτες και τους ευρωπαίους πολίτες οι οποίοι έδωσαν πακτωλούς χρημάτων από ο 1981, με μηδαμινά ορατά αποτέλεσμα στις δομές του κράτους και τις δημόσιες υποδομές.

Αν σας φαίνονται αυτά που αναφέρουμε προηγουμένως απλοϊκά σας παρακαλούμε να μας το πείτε αμέσως. Αν όχι σας παρακαλούμε να βγείτε αμέσως και να εξαγγείλετε τις προφανείς αποφάσεις σας και την αποφασιστικότητά σας να επιβάλλετε τη λογική.

2 σχόλια:

  1. Συμφωνω. Στειλε το link στα αγγλικα στους Financial Times, αγγλικες εφημεριδες, γερμανικες, κτλ.
    Αλλιως κανεις μα κανεις θα δε το διαβασει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν αμφιβάλλω για τις καλές σας προθέσεις, όμως πρέπει να αντιληφθούμε ότι τα μεταξωτά βρακιά απαιτούν και επιδέξιους κωλους. Τα συστήματά που αποφασίζει να ακολουθήσει μια χώρα εξαρτάται από την κουλτούρα (εργασιακή, ηθική, κτλ) που φέρει ένας λαός, και η οποία διαμορφώνεται κατά το πέρασμα των δεκαετιών, ίσως και αιώνων. Αν αυτά τα τέλεια συστήματά δεν έχουν εφαρμοστεί ήδη, υπάρχει κάποιος λόγος που πρέπει ΠΡΩΤΑ από, όλα να διαπιστώσουμε. Άλλωστε και οι ξένοι που θα λάβουν την επιστολή, θα μας πουν με το δίκιο του: ωραία λοιπόν, διαλέξτε ένα σύστημα και ακολουθήστε το, δεν σας εμποδίσουμε ποτέ, εμάς τι μας θέλετε, να κάνουμε τους αστυνόμους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή