31 Δεκεμβρίου 2012

Περί δημοσιογράφων και δημοσιογραφούντων …

Με αφορμή το άρθρο με τίτλο Αυτή είναι η «αναγέννηση της Ελλάδας»; του κ. Χαριδημου Κ. Τσουκα, καθηγητή στα Πανεπιστήμια Κύπρου και Warwick (htsoukas@gmail.com) (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 22 Δεκεμβρίου 2012), αναρωτιόμαστε τι άραγε συμβαίνει στο σύστημα που κάνει αυτά που κάνει και στα μυαλά ανθρώπων που προβληματίζονται, έχουν πολύ καλό δημόσιο λόγο, είναι προφανώς γνώστες του επιστημονικού αντικειμένου τους και θέλουν να «παρέμβουν» στο γίγνεσθαι της ελληνικής κοινωνίας.

Ένα δεύτερο ερώτημα είναι σε ποιόν απευθύνονται και σε τι αποσκοπούν.

Προφανώς και η εφημερίδα και ο αρθρογράφος απευθύνονται στους πολίτες αναγνώστες και αυτούς θέλουν να ενημερώσουν, να παροτρύνουν, να «προκαλέσουν» και να πείσουν για την «αλήθεια» και τις δικές τους απόψεις και θέσεις.

Πολύ καλά έως εδώ.

Μετά όμως από ένα αριθμό άρθρων, υπάρχει επανάληψη και τελικά σιγά σιγά οι αναγνώστες απομακρύνονται και τον αρθρογράφο και από την εφημερίδα.

Θα ήταν κατά πολύ σημαντικότερο και αποτελεσματικότερο αν οι αρθρογράφοι και η εφημερίδα κάποια στιγμή δημιουργούσαν ένα μηχανισμό προσαγωγής στη δικαιοσύνη όλων αυτών που κατ΄ αυτούς  - και κατ΄ εμέ – ευθύνονται για τα δεινά που περιγράφονται και τις συμπεριφορές που οικτίρουν.

Η αποφυγή μιας τέτοιας εξέλιξης με πείθει όλο και περισσότερο ότι τελικά όλοι είναι μέλη του συστήματος, με προφανή αποτελέσματα, πλεονεκτήματα και έσοδα.

 Εσείς τι λέτε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου