7 Φεβρουαρίου 2013

Αλήθειες που σχεδόν όλοι αντιλαμβανόμαστε αλλά δεν αξιοποιούμε …


Διαβάσαμε με ενδιαφέρον τη συνέντευξη στον κ. Ηλια Mαγκλινη και στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της 27ης Ιανουαρίου 2013, του κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου, καθηγητή Οικονομικών στο Bard College, με τίτλο «Το ζητούμενο στην Ελλάδα είναι η αλλαγή νοοτροπίας».
Ο κ. καθηγητής λέει ότι «Συμβάλαμε όλοι στο πελατειακό σύστημα και τώρα ήρθε ο λογαριασμός».


Συμφωνούμε απόλυτα.

Ωστόσο λέει επίσης ότι «Τώρα πια ζούμε σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Δεν υπάρχουν σύνορα, δεν υπάρχει χώρος, σχεδόν δεν υπάρχει χρήμα! Οι συναλλαγές γίνονται ηλεκτρονικά, διαδικτυακά, το χρήμα είναι άυλο. Σκεφτείτε, η παγκόσμια χρηματοπιστωτική αγορά είναι τριάντα φορές μεγαλύτερη από το παγκόσμιο ΑΕΠ, που ανέρχεται στα 75 τρισ., δηλαδή μιλάμε για ένα ποσό τριάντα φορές μεγαλύτερο από αυτό, οπότε η παγκόσμια οικονομία κινείται από τη χρηματοπιστωτική συναλλαγή όχι από αυτό που λέμε πραγματική οικονομία. Δεν μας ενδιαφέρει πια η πραγματική οικονομία. Αυτές τις αγορές έχει επιδοτήσει η αμερικανική κεντρική τράπεζα. Ηταν σαν να έλεγε, “θα ανταμείβω αυτούς που ξοδεύουν αχαλίνωτα και δεν έχουν δημοσιονομική πολιτική”. Το πρόβλημα είναι ότι αναγκαστικά οδηγούμεθα από τις χρηματοπιστωτικές αγορές, όχι από την πραγματική οικονομία».

Εδώ νομίζουμε ότι ο κ. καθηγητής συμφωνεί μάλλον με την άποψη που εκφράσαμε στο σχόλιο «Η οικονομική κρίση οφείλεται στην εκπληκτική ανάπτυξη των τεχνολογιών πληροφορικής και του διαδικτύου …»,  που κάναμε στις 21 Δεκεμβρίου του 2008.

Θα χαρούμε να ακούσουμε και άλλες απόψεις.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου