6 Απριλίου 2013

ΣτΕ: Επιδίκασε 600.000 ευρώ στους συγγενείς θύματος πτώσης ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ …

«… Την καταβολή του ποσού των 600.000 ευρώ, επικύρωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας, στους συγγενείς της 35χρονης γιατρού Σοφίας Μπεφόν η οποία έχασε τη ζωή της στις 14 Ιανουαρίου 2001, μαζί με άλλα τέσσερα άτομα, όταν το ελικόπτερο (SX-XOT) του ΕΚΑΒ έπεσε στη θαλάσσια περιοχή επτά ναυτικά μίλια νότια του Σουνίου, την ώρα που επέστρεφε από την Πάτμο στην Αθήνα, κατά την αεροδιακομιδή ασθενούς…» (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 5 Απριλίου 2013).

Δεν ενδιαφέρει το ποσό της αποζημίωσης.

Εκείνο που μας προξενεί εξαιρετική εντύπωση, είναι δύο αποσπάσματα της είδησης που αναφέρει ότι παραλαμβάνονται στο σκεπτικό της αποφάσεως.

Συγκεκριμένα:  «…Με άλλα λόγια, ο ελεγκτής της Μυκόνου εφοδίασε τον κυβερνήτη του ελικοπτέρου με ανεπίκαιρο δελτίο καιρού, ενώ ο ελεγκτής των Αθηνών δεν ενημέρωσε «προσηκόντως το ελικόπτερο για τις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν πάνω και γύρω από το αεροδρόμιο του Ελληνικού και γενικώς δεν ασχολήθηκε με αυτό όσο επιβαλλόταν, παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για πτήση που μετέφερε ασθενή».

Κατόπιν αυτών, κρίθηκε ότι υπάρχει ευθύνη του Ελληνικού Δημοσίου για να αποζημιώσει τους συγγενείς των θυμάτων (σύμφωνα με το άρθρο 105 του εισαγωγικού νόμου του Αστικού Κώδικα) λόγω των παραλείψεων και παράνομων ενεργειών των οργάνων των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας των αεροδρομίων της Μυκόνου και της Αθήνας. Παραλείψεις οι οποίες ήταν σε «αιτιώδη συνάφεια προς το ατύχημα».

Πρέπει να εξηγήσουν οι αρμόδιοι του δικαστηρίου, αλλά και ο υπουργός κ. Ρουπακιώτης αν έχουν ποινικές ευθύνες οι κκ ελεγκτές εναερίου κινήσεως Μυκόνου και Αθηνών.

Λογικά εφόσον το δικαστήριο απεφάνθη ότι υπάρχει ευθύνη του Ελληνικού Δημοσίου, οι κύριοι αυτοί δεν μπορεί να είναι ανεύθυνοι, να κυκλοφορούν ελεύθεροι και να συνεχίζουν να εργάζονται στην ίδια θέση - στην οποία απέδειξαν ότι είναι ανεπαρκείς - και να μην έχουν συνέπειες και φαντάζομαι να κοιμούνται ήσυχοι τα βράδια.

Το τελευταίο μάλλον δεν μπορεί να εμπίπτει στις διατάξεις οποιουδήποτε νόμου, αλλά είναι παρεμπιπτόντως θέμα δεοντολογίας και ηθικής.

Περιμένουμε λογικά λοιπόν τις ενέργειες και αποφάσεις των συνδικαλιστικών φορέων και των επαγγελματικών ενώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου