1 Νοεμβρίου 2013

Τα τρία συγκοινωνούντα δοχεία …

Η θητεία μας στην Γ. Γ. Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) τη δεκαετία του 1980 μας έκανε να σκεφτούμε πολλές αναγκαίες μεταρρυθμίσεις σχετικά με τις δομές της Ε&Τ και φυσικά και πολλών άλλων θεμάτων που σχετίζονται άμεσα με την ανάπτυξη της Ε&Τ.

Μεγάλη σημασία έχει η διευκόλυνση της κινητικότητας των ερευνητών.

Είναι λογικό οι ερευνητές να θέλουν να αλλάξουν εργασιακό χώρο κατά τη διάρκεια της καριέρας τους για πολλούς και διάφορους λόγους. Το επιστημονικό δυναμικό είναι πολύτιμο και πρέπει  να αξιοποιείται ή καλύτερα να του παρέχονται οι ευκαιρίες καλύτερης προσφοράς και δημιουργικότητας και σε άλλους χώρους από αυτούς που βρίσκεται. Φυσικά με αντικείμενο ανταποκρινόμενο και στις προδιαγραφές των ερευνητών, αλλά και τις ανάγκες της χώρας.

Είχαμε από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, προτείνει να διαμορφωθεί το κατάλληλο πλαίσιο που θα μπορεί να παρέχει στους ερευνητές μεγάλες δυνατότητες κινητικότητας μεταξύ 3 συγκοινωνούντων δοχείων: ακαδημαϊκών χώρων, δημόσιας διοίκησης και βιομηχανίας. Και αυτό περισσότερες της μια φοράς.

Προσπαθήσαμε να υπερασπιστούμε την πρότασή  μας και να ενσωματωθεί στις αναγκαίες διεργασίες, Αλλά κανείς δεν ήταν τότε (τουλάχιστον) έτοιμος να την υιοθετήσει. Σήμερα είναι πλέον απαραίτητη και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί από την αρμόδια ηγεσία, αν κατανοεί επαρκώς και το ρόλο της και τις ανάγκες.

Όλες οι μετακινήσεις πρέπει  να γίνονται με αξιοκρατικά κριτήρια, κριτήρια αναγκών στη βάση προγραμμάτων και έργων και πάντοτε με δημόσια προκήρυξη των θέσεων. Όλες οι μετακινήσεις θα είναι ορισμένου χρόνου.

Ελπίζουμε να ανοίξει άμεσα ένας λογικός και καλοπροαίρετος διάλογος επί του θέματος. Και χωρίς χρονοτριβή η κυβέρνηση να προχωρήσει στις αναγκαίες ρυθμίσεις.

1 σχόλιο:

  1. Κυριε Σωτηρίου αυτή η "συνεργασία" που λετε ότι χρειάζεται (και ΟΛΟΙ το λέμΕ...) είναι ανέφικτη χωρις συντινιστή. Και η ΣΗΜΕΡΙΝΗ δομή του "συντονιστή" είναι το κατ' εξοχήν αποτρεπτικό στοιχείο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή