25 Δεκεμβρίου 2013

Κέντρα ερευνών (Κύριο Άρθρο ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 24 Δεκεμβρίου 2013) …

Νομοσχέδιο για τη δημιουργία ερευνητικών κέντρων σε κάθε περιφέρεια ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας. Το κίνητρο ξεκινάει από την Ευρωπαϊκή Ενωση, που θέλει να αποκεντρώσει τη χρηματοδότηση της έρευνας από το ΕΣΠΑ, αλλά επειδή εδώ είναι Ελλάδα, ας ελπίσουμε ότι τα ερευνητικά αυτά κέντρα δεν θα μεταβληθούν σε κέντρα κατασπατάλησης κοινοτικών κονδυλίων μέσω ημετέρων σε... ημετέρους. Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι τα κέντρα αυτά να επεξεργάζονται ρεαλιστικές ιδέες δραστηριοτήτων και ανάπτυξης με προδιαγραφές υλοποίησης, προσαρμοσμένες στις δυνατότητες που προσφέρει η περιφέρεια. Και ακόμη, να στελεχωθούν αξιοκρατικά, αλλά και να ελέγχονται από κάποια κεντρική αρχή, κατά το δυνατόν ανεξάρτητη, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα του παρελθόντος που όλοι γνωρίζουμε.

Ο θλιβερός αυτός κυριούλης που έχει εγκατασταθεί στο υπουργείο (κατ΄ ευφημισμό) Παιδείας, πρέπει  να εκπαραθυρωθεί τώρα, πριν θρηνήσει η ελληνική κοινωνία και άλλα θύματα, μετά τον ενταφιασμό των ΑΕΙ.

Η έρευνα δεν αναπτύσσεται εκ του μηδενός και μάλιστα δια χειρών φαύλων και ανικάνων κυβερνώντων.

Η έρευνα θα αναπτυχθεί και θα αποδώσει δημιουργώντας κέντρα αριστείας (βλέπετε http://simpleandclear.blogspot.gr/2008/05/blog-post_28.html και  http://simpleandclear.blogspot.gr/2009/02/blog-post_27.html ,http://simpleandclear.blogspot.gr/2013/07/blog-post_28.html  )  και επενδύοντας σε ικανούς και αποδεδειγμένα καινοτόμους επιστήμονες και τομείς. Λογικά θα πρέπει να αναζητηθούν συνεργασίες με κέντρα αριστείας του εξωτερικού, όπως έχει γίνει και με τις πηγές χρηματοδότησης – αυτό που κρατά σήμερα εν ζωή την οποιαδήποτε ερευνητική δραστηριότητα επιπέδου στη δύσμοιρη Ελλάδα.

Κάνουμε λάθος;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου