22 Απριλίου 2014

Ευρωκοινοβούλιο: Ψηφίστηκε η Οδηγία «Comply or Report» …

«… Στις 15 Απριλίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε την Οδηγία για την έκδοση και μη οικονομικών Απολογισμών από τις εταιρείες. Η γνωστή μας έως τώρα εκστρατεία «Report or Explain» απέδωσε την πολυαναμενόμενη Οδηγία «Comply or Explain» – με την οποία δεσμεύει εταιρείες με προσωπικό άνω των 500 ατόμων να δημοσιοποιούν πληροφορίες για τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και εργασιακές πολιτικές τους.
 
Εγγράφεται στο ενεργητικό της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. που προώθησε αποτελεσματικά την πρόταση που πριν από ένα χρόνο είχε καταθέσει ο επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ.

Τα νέα μέτρα που εισάγει απαιτούν όπως οι εταιρείες δηλώνουν σε ετήσια βάση τις πολιτικές τους –αλλά και τους κινδύνους που έχουν επισημάνει– σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εργασιακών σχέσεων, σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων, καταπολέμησης της διαφθοράς και της δωροδοκίας. Η Οδηγία δεν δεσμεύει τις εταιρείες να εκδίδουν μη οικονομικό Aπολογισμό, ωστόσο τις υποχρεώνει στην περίπτωση που απέχουν, να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους δεν το έπραξαν …» (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, 19.04.2014).

Εξαιρετική πρωτοβουλία και ελπίζουμε με θεαματικά αποτελέσματα.

Πιστεύουμε ότι η Οδηγία αυτή πρέπει  να συνδυαστεί με την πρότασή μας για τη παροχή προς τους πολίτες υπεύθυνης πληροφόρησης σχετικά με τα τεχνικά και επιστημονικά θέματα που χειρίζεται ο κάθε φορέας (βλέπετε http://simpleandclear.blogspot.gr/2009/01/blog-post_09.html ).

Ελπίζουμε να εισακουστούμε κάποτε και η Ελλάδα να δώσει το καλό παράδειγμα.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου