20 Ιουλίου 2014

Αρχαιολογία σημαίνει κοινωνία …

Διαβάσαμε το άρθρο της κας Μαρίας Κατσουνάκη (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, 13.07.2014) και τρομάξαμε για ακόμα μια φορά.

Σταχυολογούμε:

«​Ένας αρχαιολογικός χώρος πρέπει να μπαίνει μέσα στη ζωή και την καθημερινότητά μας, στεγάζοντας ξανά αυτά που στέγαζε στην αρχαιότητα: ιδέες, πολιτική, τέχνη και, κυρίως, έμπνευση», έχει δηλώσει στο παρελθόν ο Πέτρος Θέμελης.

Συναίνεσε σε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, σε συνεργασία με το ξενοδοχειακό συγκρότημα Costa Navarino, σύμφωνα με το οποίο επισκέπτες απ’ όλον τον κόσμο που ενδιαφέρονταν για τις ανασκαφές θα μπορούσαν να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα παρακολουθώντας από κοντά και ενεργητικά τις εργασίες στην Αρχαία Μεσσήνη.

 συνέχεια είναι λίγο ως πολύ γνωστή. Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή κρίνοντας την πρωτοβουλία ως απαράδεκτη, τουριστική «ατραξιόν», κάτι σαν... ξεπούλημα στο μεγάλο κεφάλαιο.

Όμως η ακύρωση της προσπάθειας εν τη γενέσει της (ύστερα από εντολή, λόγω των αντιδράσεων, της Αρχαιολογικής Εταιρείας) φέρνει στην επιφάνεια παθογένειες και αναχρονισμούς. Και κυρίως, αναζωπυρώνει τη συζήτηση για την «αρχαιολογία στη δημόσια σφαίρα».

Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς.

Παραλογισμός και καταστροφή θέσεων εργασίας, χαμένες  ευκαιρίες προβολής του ελληνικού πολιτισμού κα., κα.

Το πλέον παράλογο δεν είναι η εγκληματική συμπεριφορά των αριστερών και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά της Αρχαιολογικής Εταιρείας (αμφιβάλλω αν η ΑΕ έχει καμιά αρμοδιότητα επί του θέματος) και η συμπόρευση με τις εντολές και τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενώ δεν είδα πουθενά και την «αναζωπύρωση της συζήτησης …».

Το δράμα είναι οι αρμόδιοι οι οποίοι έχουν βρει τη κότα που κάνει τα χρυσά αυγά, δηλαδή να μην κάνουν τίποτε και να μην έχουν ευθύνες.

Τα ελληνικά σοβιέτ ακόμα βρίσκονται στη θέση τους και συνεχίζουν με αμείωτη ένταση το καταστροφικό τους έργο τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου