8 Αυγούστου 2014

Αρχιτεκτονική του λιγότερου …

Η επιτυχία του τουρισμού συνδέεται με την αναζήτηση της τοπικής αρχιτεκτονικής, όπως στην περίπτωση της Οίας στη Σαντορίνη, η οποία σήμερα αποτελεί κορυφαίο τουριστικό προορισμό παγκοσμίως.
 
«Πρέπει να αναζητήσουμε μια αρχιτεκτονική του λιγότερου, μια αρχιτεκτονική νηφάλια, που δεν θα μιλάει για τον ευδαιμονισμό των ’00s, θα είναι θεμελιώδης και ασκητική, ανατρεπτική και καινούργια», μας λέει ο Γιάννης Αίσωπος. O καθηγητής αρχιτεκτονικού και αστικού σχεδιασμού, εθνικός επίτροπος της Ελλάδας στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο καιρό, παρουσίασε στη Βενετία ένα πρότζεκτ-έκθεση με τίτλο «Ξαναφτιάχνοντας την Ελλάδα: Τοπία Τουρισμού», μια αφήγηση που ξεκινάει το 1914, φτάνει στο σήμερα και προτείνει το αύριο της αρχιτεκτονικής του τουρισμού …  (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ, 03.08.2014).

Βρήκαμε πολύ ενδιαφέρον το άρθρο και τις επισημάνσεις του καθ. κ. Αίσωπου.

Προφανώς πρέπει  να προβληματιστούν όλες οι μικρές κοινωνίες και να αναλάβουν πρωτοβουλίες για το μέλλον.

Γράψαμε περί αυτού παλαιοτέρα (βλέπετε π.χ. http://simpleandclear.blogspot.gr/2012/12/blog-post_20.html και http://simpleandclear.blogspot.gr/2008/02/blog-post_5322.html κια άλλες σχετικές αναρτήσεις).

Το μέγα ερώτημα είναι τι περιμένουν και δεν ενεργοποιούνται οι έλληνες; Τι τους εμποδίζει να συζητήσουν για το μέλλον τους και το μέλλον όλων μας. Γιατί αφήνουμε τους άθλιους πολιτικούς να σκυλοκαυγαδίζουν καθημερνώς χωρίς ειρμό, διάθεση προσφοράς και δημιουργίας;

Πρέπει ως πολίτες να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας και να απομονώσουμε τους άθλιους που εκμεταλλεύονται τους πολίτες, τους δημόσιους χώρους και τις προοπτικές της καθημαγμένης αλλά ευλογημένης χώρας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου