27 Φεβρουαρίου 2015

Η διεθνής αγορά πετρελαίου μοιάζει πλέον με τη χρηματιστηριακή …

Από το άρθρο της κας ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΑΠΕΡΝΑΡΑΚΟΥ (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 22.02.2015), μας έκανε εντύπωση το παρακάτω απόσπασμα:
Η αμερικανική παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου έχει αλλάξει άρδην τα δεδομένα στην αγορά πετρελαίου, αλλά και τις συνήθειες των traders, που πλέον μελετούν με μεγάλη προσοχή τα στοιχεία που σχετίζονται με την προσφορά.
«Οι Αμερικανοί άλλαξαν τις ισορροπίες Για τον Αλαν Γκρίνσπαν, τον πρώην πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και γκουρού των αγορών, η επανάσταση που προκλήθηκε πέρυσι με τη σχιστολιθική παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ έφερε τέτοιες γεωπολιτικές μεταβολές, τις οποίες δύσκολα θα επιτύγχανε η χώρα διά της διπλωματικής οδού. Οι τιμές του πετρελαίου καταβαραθρώθηκαν περισσότερο από 50% και αυτό, σε συνδυασμό με την υποχώρηση του ρουβλίου, επέφερε καίριο πλήγμα στη ρωσική οικονομία. Ανάλογα πλήγματα εξαιτίας του φθηνού πετρελαίου υπέστησαν και οι οικονομίες της Βενεζουέλας και του Ιράν. Οπως εξηγεί στους Financial Times ο κ. Γκρίνσπαν, αυτές οι μεταβολές ωφέλησαν κυρίως τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Θεμελιώδης λόγος της πτώσης της τιμής ήταν η ανάπτυξη τεχνολογίας από τις ΗΠΑ για την εκμετάλλευση σχιστολιθικών κοιτασμάτων. Η αμερικανική παραγωγή αυξήθηκε και το χάσμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης διευρύνθηκε σημαντικά. Η δε Σ. Αραβία, αντιμέτωπη με την υπερπροσφορά «μαύρου χρυσού», δεν μείωσε την παραγωγή για να στηρίξει τις τιμές. Εγκατέλειψε τον ηγετικό της ρόλο και προτίμησε να περιφρουρήσει το μερίδιό της στην αγορά».

Είμαστε της άποψης ότι όλοι πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τις επελθούσες και επερχόμενες αλλαγές και δη οι κυβερνητικοί παράγοντες και οι μηχανισμοί (αν υπάρχουν) του κράτους.

Περιμένουμε να δούμε συζητήσεις επί των θεμάτων αυτών και τα σχέδια πολιτικών επί των καυσίμων και της ενέργειας.

Ή μήπως ζητούμε καλλιγραφίες από τον κώλο της μυλωνούς;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου