14 Δεκεμβρίου 2015

Ρεκόρ καισαρικών τομών στην Ελλάδα …


 
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, το ποσοστό των καισαρικών τομών στην Ελλάδα κυμαίνεται από 50%-70% στο σύνολο των γεννήσεων, ανάλογα με το μαιευτήριο –τα υψηλότερα ποσοστά αναφέρονται κυρίως στα ιδιωτικά– αλλά και τον αριθμό των γεννήσεων που πραγματοποιεί «έκαστο». Είναι ενδεικτικό ότι στο δημόσιο νοσοκομείο «Ελενα Βενιζέλου», με εξειδίκευση στη μαιευτική, πρόσφατη έρευνα κατέδειξε ότι έξι στις δέκα γέννες (63,1%) γίνονται με καισαρική τομή. Και αυτό, όταν ο μέσος όρος στις χώρες της Ε.Ε. είναι περίπου 25% και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτηρίζει «επιτρεπτό» ποσοστό καισαρικών το 15%, με πρόσφατες μελέτες Αμερικανών ειδικών να το ανεβάζουν στο 20% ... (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 13 Δεκεμβρίου 2015).

Πολύ γνωστά και από πολλών ετών τα στοιχεία αυτά. Έρχονται στη δημοσιότητα και επανέρχονται κάθε φορά ως δημοσιογραφική ανακάλυψη και δημοσιοποίηση των επιτευγμάτων του ελληνικού ιατρικού συστήματος. Και ως προφανέστατη μηχανή αντιδεοντολογικών συμπεριφορών, πηγή εισοδήματος ακόμα και πλούτου για πολλούς προβεβλημένους ιατρούς και συγκροτήματα.

Οι πολίτες είναι τα συνήθη υποζύγια των μηχανισμών που έχουν στήσει επιστήμονες με πολλές και πέραν της ιατρικής ικανότητες.

Και φυσικά η δεοντολογία, η ηθική και οι μηχανισμοί ελέγχου και εταιρικής ευθύνης δεν έχουν καμιά αξία στον πίωνα αγρό της Ελλάδος. Εκεί που όλα επιτρέπονται, τίποτε δεν ελέγχεται και όλα εμφανίζονται ως νόμιμα, αρκεί να είναι αστείρευτες πηγές πλούτου και εν τέλει εργαλεία διαπλοκής και δυνάμεως.

Έρρωσθε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου