11 Νοεμβρίου 2016

Μια απλή εξήγηση για την αποτυχία των δημοσκοπήσεων …

Απλά οι ερωτώμενοι πολίτες δε λένε την αλήθεια.

Οι πολίτες είναι μάλλον αγανακτισμένοι με τη συμπεριφορά δημοσκόπων και δημοσιογράφων, οι οποίοι έχουν βρει ένα νέο τρόπο επηρεασμού της κοινής γνώμης και άντλησης ωφελημάτων, ισχύος και αύξησης των εισοδημάτων τους.

Υπάρχει επίσης αδιαφάνεια ως προς τις επιχειρήσεις δημοσκοπήσεων, τα στελέχη τους, τα οικονομικά τους, τις διασυνδέσεις τους, τις επιχειρηματικές τους κινήσεις και την ταυτότητα των επιχειρηματιών και τα οικονομικά τους στοιχεία.

Σε μας είναι μάλλον λογικό οι πολίτες να έχουν επιλέξει ως άμυνα και τιμωρία του πολιτικού συστήματος να μην απαντούν με ειλικρίνεια, αλλά να λένε ότι θέλουν να ακούσουν οι δημοσκόποι και τις «αλήθειες» που προβάλλουν οι δημοσιογράφοι  συνεργάτες τους.

Επί πλέον επισημαίνουμε ότι σε τεχνικό επίπεδο ποτέ δεν τονίζονται και δεν εξηγούνται επαρκώς τα στατιστικά σφάλματα και η σημασία τους στα αποτελέσματα.

Τέλος ίσως ρόλο να παίζει και η ποιότητα των ανθρώπων που διενεργούν τις δημοσκοπήσεις, η επιστημονική τους κατάρτιση, η πείρα τους και οι ικανότητές τους να αντιλαμβάνονται τις διαθέσεις των ερωτώμενων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου