3 Δεκεμβρίου 2016

Ερώτημα 260ο … για την οριοθέτηση θέσεων στάθμευσης …

 Ακόμα μια αμιγώς πρωτότυπη και μοναδική ελληνική πατέντα.

Οι θέσεις στάθμευσης οροθετούνται κάθετα στον άξονα κίνησης και έτσι η είσοδος των αυτοκίνητων δυσχεραίνεται, αλλά και πολλές φορές λόγω και περιφρόνησης των οδηγών προς τους συμπολίτες τους, καταλαμβάνουν 2 θέσεις γιατί βαριούνται να κάνουν πίσω και να επανατοποθετήσουν το αυτοκίνητο.

Χώροι στάθμευσης Παν. Νοσοκομείου Λάρισας (παράδειγμα)

Η λογική λέει ότι η οριοθέτηση πρέπει να είναι «ψαροκόκαλο».

Γιατί Θεέ μου τόση βλακεία και τόση περιφρόνηση στη λογική και στους πολίτες;

Δυστυχώς την ίδια λογική ακολουθούν στην Ελλάδα και οι ευρωπαϊκές αλυσίδες όπως ΙΚΕΑ, Λιρόι Μερλίν, Κωτσόβολος, Πράκτικερ, Λίντλ, νοσοκομεία και σχεδόν όλοι.

1 σχόλιο:

  1. Συμφωνώ ότι τίποτε στην Ελλάδα δεν γίνεται με σωστό σχεδιασμό, αλλά δεν είναι Ελληνική εφεύρεση η στάθμευση σε 90ο. Υπάρχει παντού διότι, σε σύγκριση με τις 45ο, έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

    Οι θέσεις «ψαροκόκαλο» χρησιμοποιούν περισσότερη επιφάνεια. Δύο ισοσκελή ορθογώνια τρίγωνα, εμπρός και πίσω, των οποίων η συνολική επιφάνεια είναι το πλάτος της θέσης εις το τετράγωνο δηλ. 5-7 τ.μ.. Αυτό μειώνεται κάπως λόγω του στενότερου διαδρόμου πρόσβασης και σχεδόν μηδενίζεται υπό τις κάτωθι δύο προϋποθέσεις: α) Οι θέσεις είναι πολλές, με πολλαπλές σειρές, όπου υπάρχει δυνατότητα κάλυψης του ενός άχρηστου τριγώνου από την πίσω παράλληλη σειρά. β) Ο διάδρομος πρόσβασης μπορεί να είναι μονόδρομος.

    Ένα άλλο μειονέκτημα της διάταξης σε 45ο είναι η δυσκολία διαρρύθμισης υπογείων χώρων με πυλώνες. Τέλος, οι θέσεις σε 45ο ευνοούν μικροατυχήματα, για του κάτωθι λόγους: α) Οι οδηγός που κάνει όπισθεν δεν αντιλαμβάνεται εύκολα το απέναντι που κάνει όπισθεν την ίδια στιγμή. β) Η είσοδος στην θέση γίνεται με μεγαλύτερη ταχύτητα και μικρότερη ορατότητα του οδηγού ή επιβάτη ενός ήδη σταθμευμένου αυτοκινήτου που ανοίγει την πόρτα.

    Συμπέρασμα, το πρόβλημα δεν είναι ή διάταξη αλλά ο σωστός σχεδιασμός, με σωστές διαστάσεις και εμφανή διαγράμμιση. Τέλος ή τήρηση των κανόνων με συστηματική επίβλεψη και τιμωρία των παραβατών.



    ΑπάντησηΔιαγραφή