29 Ιανουαρίου 2017

Εκσυγχρονισμός του ΕΣΥ προϋποθέτει δυο πράγματα αμέσου εφαρμογής …

1. Καθολική εφαρμογή της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και όχι μόνον της ασθένειας
2. Αναδιάρθρωση του δικτύου νοσοκομειακών μονάδων
Το πρώτο είναι  αυτονόητο και εφαρμόζεται σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο, εκτός της Ελλάδα. Αν δε, συνδυαστεί και με καθολική εφαρμογή υπηρεσιών τηλεϊατρικής και πληροφορικής, τα αποτελέσματα θα είναι  θεαματικά για τους πολίτες.

Το δεύτερο είναι απόρροια του πρώτου. Το επίτευγμα του άθλιου πολιτικού συστήματος που ενέδιδε στους τοπικούς παράγοντες με τα παράλογα αιτήματα και εξασφάλιζε παράλληλα κάποιες θέσεις καλά αμειβόμενες και πελατεία στις εκλογές, πρέπει να εξορθολογιστεί. Υπάρχουν πάρα πολλά νοσοκομεία και υπολειτουργούν.

Η λύση είναι η χωροταξική κατανομή ιατρικών μονάδων δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας υψηλού επιπέδου και όχι μόνον ασθενείας και η διάθεση σημαντικού αριθμού κλινών ή ολόκληρων μανάδων σε περιστατικά χρονίως πασχόντων και φροντίδας μοναχικών (ίσως και ηλικιωμένων) ατόμων.

Τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία είναι αρκετά για την παροχή τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ενώ θα πρέπει να αναβαθμιστούν και οι δυνατότητές τους για έρευνα και ανάπτυξη καινοτομιών.

Ο χωροταξικός σχεδιασμός στις μητροπολιτικές περιοχές Αθηνών και Θεσσαλονίκης είναι ένα διαφορετικό πρόβλημα και χρήζει κατάλληλης προσέγγισης, στην ιδία όμως λογική. Υπάρχουν σημαντικές προτάσεις στο Ημερολόγιο για τη τύχη νοσοκομειακών μονάδων του λεκανοπεδίου.

Ο διάλογος είναι  πάντοτε χρήσιμος και ευπρόσδεκτος. Αναμένουμε λοιπόν και άλλες απόψεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου