13 Δεκεμβρίου 2017

Οι «μαύρες τρύπες» που συσκοτίζουν τη Διαύγεια …

Αποφάσεις που «ανεβαίνουν» με καθυστερήσεις ημερών ή μηνών. Αποφάσεις που θυμίζουν... διαβιβαστικά, καθώς λείπουν τα βασικά έγγραφα που τις συνοδεύουν. Αποφάσεις «φωτογραφίες» εγγράφων, που δεν μπορούν να «ανιχνευθούν» ηλεκτρονικά. Φορείς ή νομικά πρόσωπα του Δημοσίου που εξαιρούνται με νόμο ή με γνωμοδοτήσεις των νομικών τους τμημάτων, πληροφορίες που «κόβονται» λόγω προσωπικών δεδομένων.


Παρά τη γενική στήριξη της οποίας έχει τύχει η Διαύγεια, το Δημόσιο και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας συχνά ανακαλύπτουν τρόπους να την παρακάμψουν ή να την υποβαθμίσουν, άλλοτε από άγνοια και άλλοτε από πρόθεση.

Η Διαύγεια δημιουργήθηκε το 2010 και τέσσερα χρόνια αργότερα «ανακατασκευάστηκε», προκειμένου να αντέξει τον ολοένα και αυξανόμενο όγκο των δημόσιων εγγράφων που δέχεται. Σήμερα 4.637 φορείς αναρτούν περισσότερες από 20.000 αποφάσεις την ημέρα, με τον συνολικό αριθμό τους να φθάνει πλέον τα 26,6 εκατομμύρια σε διάστημα επτά ετών … (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΛΛΑΔΑ, 11.12.2017 : 22:24).


Η Διαύγεια αποτελεί μια από τις λίγες καινοτομίες που εισήχθησαν στη δημόσια διοίκηση από ιδρύσεως του Ελληνικού Κράτους.

Πρέπει να το διαβάσουν όλοι. Να το διαβάσουν και θα καταλάβουν πολλά.
-       Τη καινοτομία
-       Τη συνεισφορά στη χρηστή διοίκηση
-       Τις κομπίνες των διαπλεκομένων
-       Τις λαθροχειρίες του πολιτικού συστήματος
-       Την αναξιοπρεπή συμπροφορά υπουργών και κάθε είδους αρμοδίων
-       Τα τρωτά, τις κομπίνες και την εξέλιξη

Λογικά όμως πρέπει να βρεθεί ένας άλλος κυβερνήτης και να παραγγείλει τη δημιουργία λογισμικών εργαλείων – βλέπετε, τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ δεν ασχολούνται με τέτοια ταπεινά αντικείμενα - για την αυτόματη διαχείριση των δημοσιευόμενων αποφάσεων και τον εντοπισμό στοιχείων κακοδιαχείρισης και αναξιοπρεπών έως παρανόμων αποφάσεων και στοιχείων διαπλοκής.

Αναμένουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου