11 Απριλίου 2018

Δελτίο θυέλλης Ανατολικής Μεσογείου ...

Ψύχραιμοι αναλυτές συζητούν για αναβαθμισμένο «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο μεγαλύτερης έντασης, διάρκειας και διακυβευμάτων από αυτό των Ιμίων. 

Αρχικώς, φαίνεται ότι ο Ερντογάν στοχεύει σε σύγκρουση στο Αιγαίο με στόχο την εδραίωση του αναβαθμισμένου ρόλου της Τουρκίας. Ο Ερντογάν, όμως, δεν είναι μονοσήμαντος και η τουρκική υψηλή στρατηγική δεν κινείται απλουστευικά.
Αναμφίβολα, η συγκυρία για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι δυσχερής. Το Αιγαίο, όμως, συνεχίζει να αποτελεί για την Αγκυρα πεδίο δευτερεύουσας σημασίας ….

Η Τουρκία εφαρμόζει και θα συνεχίσει με μεγαλύτερη ένταση στο αμέσως προσεχές διάστημα μια πολιτική «υψηλής φθοράς» στο Αιγαίο, στοχεύοντας σε καθημερινή οικονομική αιμορραγία της Ελλάδας σε καιρούς που η οικονομία της χώρας βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος. Πολλοί ξεχνούν ότι τα κράτη ηττούνται σε πολεμικές επιχειρήσεις, αλλά καταρρέουν μέσω της οικονομικής ολιστικής αδυναμίας και της κοινωνικοπολιτικής αταξίας που ακολουθεί … (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 19:43, 7 Απριλίου 2018).

Αξιοπρόσεκτη και λογική περιγραφή της άσχημης πολιτικής συγκυρίας την οποία αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Αν και δεν ομολογείται σχεδόν από κανένα.

Δεν είναι προφανές τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες. Το σίγουρο είναι ότι η ηγεσία πρέπει να βρίσκεται σε διαρκή επιφυλακή, να ενεργεί άμεσα και αποτελεσματικά και να εφευρίσκει συνεχώς νέους τρόπους και μέσα αντιμετώπισης των επιβουλών, ακόμα και αν παραμένουν – προς το παρόν τουλάχιστον – σε χαμηλό ή θεωρητικό επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου