Πέθανε ο γλύπτης Θεόδωρος στις 7 Ιουνίου 2018: Καλό κατευόδιο Θόδωρε …
Ο διεθνώς καταξιωμένος γλύπτης Θόδωρος Παπαδημητρίου, ευρύτερα γνωστός ως «Θόδωρος»,
του οποίου το έργο «Ωρολόγιον του μετρό» δεσπόζει στον κεντρικό σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα, πέθανε σε ηλικία 87 ετών. Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα 11 Ιουνίου, στις 12 το μεσημέρι, στον Άγιο Νικόλαο Ρηγίλλης.
Επιθυμία του ήταν αντί στεφάνων να γίνει δωρεά στο Διεπιστημονικό Κέντρο Μελέτης Γλυπτικής, Αρχιτεκτονικής και Επικοινωνίας - Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με την επωνυμία CitiesinBalance ή σε κάποιον άλλο κοινωφελή οργανισμό μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
Ο γλύπτης Θεόδωρος Παπαδημητρίου γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1931. Σπούδασε Γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με Καθηγητή τον Μιχάλη Τόμπρο. Συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) στην Εcole des Beaux Arts στο Παρίσι, με Καθηγητή στη γλυπτική τον Μαρσέλ Ζιμόντ, για να περάσει σε μία συστηματική έρευνα για ζητήματα της γλυπτικής στον δημόσιο χώρο, δημιουργώντας και τις πρώτες ανεικονικές συνθέσεις του σε μέταλλο, σαν προτάσεις σύγχρονης γλυπτικής στον δημόσιο χώρο … (ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, Παρασκευή, 08 Ιουνίου 2018 15:18).
Ο Θόδωρος ήταν ο άνθρωπος στον οποίο εκμυστηρεύτηκα την ιδέα μου για τη δημιουργία του Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών το 1994, την οποία και ασπάστηκε αμέσως και ανεπιφύλακτα. Ο Θόδωρος ήταν τότε καθηγητής Πλαστικής της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ. Η γνωριμία μας ήταν από πολύ παλαιότερα.
Ιδρύσαμε αμέσως το Σωματείο Φίλοι Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών, ως ένα είδος κατοχύρωσης της ιδέας και παρουσιάσαμε επισήμως την πρότασή μας τον Ιούλιο του 1994, στο αμφιθέατρο Αντώνης Τρίτσης στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων Η όλη ιστορία του Πάρκου είναι καταγεγραμμένη στον ιστότοπο http://asclepieion.mpl.uoa.gr/parko/.
Δεν μπόρεσες να δεις υλοποιημένο αυτό το εμβληματικό έργο της σύγχρονης Ελληνικής πνευματικής δημιουργίας, το οποίο απονεμήθηκε από πολλούς και διαφόρους.
Ίσως δεν θα το δω και εγώ, μια και η σειρά μου είναι μάλλον κοντά.
Καλό κατευόδιο φίλε και συμπολεμιστή στα ωραία, τα μεγάλα, τα πρωτοπόρα, τα ανθρώπινα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου