14 Ιουνίου 2018

Στο «κόκκινο» και η Σίφνος, αλλά το πρόβλημα είναι στους εγκεφάλους των αρμοδίων …

Στέρεψαν οι λιγοστές πηγές στη Σίφνο, οι τέσσερις αφαλατώσεις, από όπου κατά κύριο λόγο υδρεύεται το νησί ιδίως τους θερινούς μήνες, δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες, οι γεωτρήσεις έχουν τη χειρότερη απόδοση των τελευταίων 15 ετών και η δημοτική αρχή αναζητεί εναγωνίως λύση για το «θερμό» απαιτητικό καλοκαίρι.:



Το ένα μετά το άλλο, τα Κυκλαδονήσια έρχονται αντιμέτωπα με τον συνδυασμό παρατεταμένης ανομβρίας και υπέρμετρης αύξησης του τουρισμού. Σειρά έχει η Σίφνος, όπου οι λιγοστές πηγές έχουν πλέον στερέψει, ενώ οι αφαλατώσεις βρίσκονται στα όριά τους, με τη δημοτική αρχή να αναζητά εναγωνίως λύση για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση του καλοκαιριού. Η Σίφνος υδρεύεται εδώ και αρκετά χρόνια κυρίως από μονάδες αφαλάτωσης. Οι δύο πρώτες λειτούργησαν το 2003 και δέκα χρόνια αργότερα προστέθηκαν ακόμα δύο, παράγοντας έως 2.000 κυβικά νερού την ημέρα. «Ακόμα κι αν οι αφαλατώσεις δούλευαν στο έπακρο της δυναμικότητάς τους, το νερό δεν θα έφθανε. Πέρυσι το καλοκαίρι η κατανάλωση έφθασε τα 2.000-2.200 κυβικά ημερησίως και φέτος εκτιμάμε ότι θα αυξηθεί περαιτέρω, λόγω της αύξησης του τουρισμού», εξηγεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Σταυριανός. «Είναι μικρή η βοήθεια που δίνουν οι γεωτρήσεις, οι οποίες είναι στο χειρότερο σημείο τους εδώ και 15 χρόνια. Χαρακτηριστικό είναι ότι υπάρχει μια πηγή, που αν οι βροχοπτώσεις είναι καλές, πάντα θα βγάλει νερό τρεχούμενο. Ε, φέτος τρέχει 70% λιγότερο» …(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΕΛΛΑΔΑ 13:09, 12 Ιουνίου 2018).


Οι φωτεινοί παντογνώστες που μας κυβέρνησαν και οι σημερινοί που μας κυβερνούν έχουν προφανώς πρόβλημα κατανόησης και μάλλον ανύπαρκτες ικανότητες αντιμετώπισης των σχετικών προβλημάτων.

Η λογική λέει ότι θα έπρεπε στην Ελλάδα να αναπτυχθούν σε μεγάλο βαθμός οι τεχνολογίες αφαλάτωσης και κυρίως η εξεύρεση λύσεων επαναχρησιμοποίησης των επεξεργασμένων λυμάτων. Το απλούστερο θα ήταν ο εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου