11 Σεπτεμβρίου 2018

Προσανατολισμοί ενός μοντέρνου εργατικού δικαίου …

Σ​​τις πρώτες σελίδες κάθε εγχειριδίου εργατικού δικαίου γίνεται αναφορά στην «προστατευτική λειτουργία» της εργατικής νομοθεσίας. Πρόκειται για αξιωματική αρχή πάνω στην οποία έχει κτιστεί όλο το οικοδόμημα του εργατικού δικαίου εδώ και δύο περίπου αιώνες.

Η εργατική νομοθεσία δεν έχει εξοικειωθεί με την ιδέα ότι η σχέση εξαρτημένης εργασίας θα πάψει να αποτελεί το κυρίαρχο μοντέλο παροχής εργασίας 

Ωστόσο, σε αντίθεση με τους λοιπούς κλάδους του δικαίου, οι οποίοι, παρακολουθώντας την εξέλιξη των οικονομικών, τεχνικών, κοινωνικών και λοιπών δεδομένων, προσπαθούν να προσαρμόζονται για να εξυπηρετούν τις σύγχρονες ανάγκες, το εργατικό δίκαιο εξελίσσεται σε ρυθμιστικούς άξονες δημιουργημένους σε παρωχημένες εποχές, με κύριο χαρακτηριστικό τη διαρκή σώρευση αλλεπάλληλων ρυθμιστικών στρωμάτων, που πρυτανεύονται από τη συνδικαλιστικής έμπνευσης λογική του «κεκτημένου δικαιώματος». Στo πέρασμα του χρόνου, το εργατικό δίκαιο … (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, 03.09.2018).

Νομίζουμε ότι πρόκειται για σοβαρό προβληματισμό.

Μας κάνει εντύπωση το γεγονός ότι όπως λέει ο κ. Ληξουργιώτης το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο χτίζεται συνεχώς επί προηγούμενων ρυθμίσεων και έτσι τα «κεκτημένα» γίνονται τελικώς βρόχος για κάθε λογικό πλαίσιο σοβαρής, σύγχρονης και σε λογική συνέπεια με τις τεχνολογικές εξελίξεις, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις, εργατικής νομοθεσίας.

Και βέβαια κανείς δεν περιμένει από το άθλιο πολιτικό σύστημα και δη τα αλλοπρόσαλλα ελληνικά κόμματα να διαθέσουν χρόνο και φαιά ουσία για την εκ του μηδενός μελέτη και σχεδιασμό αναγκαίας σύγχρονης εργατικής νομοθεσίας, σε λογική συνάφεια με τα κρατούντα διεθνώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου