18 Σεπτεμβρίου 2018

Φροντιστήριο στο πανεπιστήμιο …

Φιλική μας οικογένεια έκανε ότι περνούσε από το χέρι της να δει το μοναχογιό της φοιτητή. Έξοδα μεγάλα, φροντιστήρια, συνεχής οικογενειακός αγώνας, με τη μητέρα να αναλαμβάνει χρέη εκπαιδευτή και συνεπούς και ακαταπόνητου αρωγού του νεαρού βλαστού.

Και τα καταφέραν. Ο νεαρός τελείωσε ήδη το πρώτο έτος σπουδών και οδεύει για τη συνέχεια.

Μάθαμε όμως έκπληκτοι ότι ο νεαρός πρέπει να κάνει φροντιστήριο προκειμένου να περάσει και κάποια ίσως δύσκολα μαθήματα.

Άντε πάλι έξοδα, άντε πάλι αγώνας ολόκληρης της οικογένειας, κάτω από δύσκολες οικονομικές συνθήκες και την ανεργία εγκατεστημένη, ευτυχώς όχι και για τους δύο γονείς, στο σπίτι.

Τι ακριβώς συμβαίνει παιδιά σε αυτή τη δύσμοιρη χώρας Γιατί πρέπει οι νεαροί Έλληνες να κάνουν φροντιστήρια ακόμα και ως φοιτητές; Ποια παθογένεια έχει εγκατασταθεί στα μυαλά των Ελλήνων γονέων και όλου του κοινωνικού συστήματος, αντίθετα με ότι συμβαίνει στον πολιτισμένο κόσμο;

Δεν έχουμε ακούσει για φροντιστήρια φοιτητών στο ΗΒ, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ολλανδία, στις ΗΠΑ, κα. Ποια κακή μοίρα έκανε τους Έλληνες ευθυνόφοβους , χωρίς εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους και τελικά γελοίους;

Είχαμε ακούσει εδώ και πολλά χρόνια για φροντιστήρια σε φοιτητές του εξωτερικού, κυρίως Ρουμανίας, που θα έδιναν εξετάσεις για να κάνουν μεταγραφή σε Ελληνικά πανεπιστήμια. Μια καλοστημένη μηχανή για την οποία δε μίλησε κανείς και δεν αποκαλύφθηκε πότε, με κάποιους να πλουτίζουν. Ίσως πανεπιστημιακούς.

Τα φροντιστήρια στα ΑΕΙ αποδεικνύουν ότι κάποιοι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, τα πτυχία δεν έχουν αξία και η απόκτησή τους έχει γίνει αυτοσκοπός χωρίς να εξασφαλίζουν στους απόφοιτους τις απαραίτητες γνώσεις. Ή μήπως και οι φοιτητές δεν είναι όλοι κατάλληλοι για ανώτατες σπουδές;

Η κατάσταση είναι τραγική και πρέπει να βρεθούν αποτελεσματικές λύσεις. Ενώ η δημοσιοποίηση της κατάστασης πρέπει να γίνει αμέσως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου