2 Μαΐου 2019

Η Μεγάλη Εβδομάδα, ευκαιρία ανάδειξης της Βυζαντινής Χριστιανικής Τελετουργίας εν Θεσσαλονίκη …

Η Θεσσαλονίκη διαθέτει πλούσιο ιστορικό Βυζαντινό παρελθόν. Εξαιρετικά μνημεία, μουσεία, χώρους ερειπιώνων, αέρα Βυζαντινό.

Η περίοδος των Χαιρετισμών και ίσως η Μεγάλη Εβδομάδα είναι μια μυσταγωγία για τους πιστούς, αλλά και αναβάπτισης ανθρώπων στα μεγάλα οράματα, θεωρήσεις, στοχασμούς, προβληματισμούς, εμβάθυνσεις, απογείωσης, φιλοσοφίας, επικοινωνίας με το επέκεινα, ερωτήματα και ίσως απαντήσεις ή αδιέξοδα και δοξασίες.

Εν τέλει όμως αναδεικνύεται μια νοσταλγία και ένας θαυμασμός για τα μεγάλα ανθρώπινα έργα και επιτεύγματα του πνεύματος, της φιλοκαλίας, της καλλιέργειας, της έρευνας, της προσπάθειας, της αναζήτησης, του «άνω σχώμεν τας καρδίας».

Άνθρωποι καλλιεργημένοι και ανήσυχοι της Θεσσαλονίκης θα μπορούσαν ίσως να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον με εκδηλώσεις και δραστηριότητες που θα αναδεικνύουν την Πόλη της Θεσσαλονίκης και θα προσφέρουν πνευματική τροφή σε ανθρώπους διψασμένους για καλλιέργεια, αναζητήσεις και πιστούς, γηγενείς και επισκέπτες  πολίτες και ανθρώπους του Πλανήτη τούτου.

Ίσως η πρόθεσή μας και η πρότασή μας μην είναι ακόμα σαφής.

Πρέπει άραγε να επανέλθουμε; Θα ακουστούν άραγε και άλλες απόψεις; Ίσως περισσότερο επεξεργασμένες και ευπρόσδεκτες;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου