10 Ιουλίου 2019

Προϋποθέσεις μιας νέας αρχής για τη κυβέρνηση Μητσοτάκη …

Η άμεση προτεραιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη με το που αναλάβει την πρωθυπουργία θα πρέπει να είναι η μηδενική ανοχή στη διαφθορά στην κυβέρνησή του. Αν το κάνει πράξη αυτό, η χώρα μπορεί να εισέλθει σε έναν πολυετή ενάρετο κύκλο. Υπάρχουν και άλλα πιεστικά θέματα: η επανέναρξη των επενδύσεων, η άρση των capital controls, η έκδοση ενός μακροπρόθεσμου ομολόγου και τελικά η επαναδιαπραγμάτευση του δημοσιονομικού ζουρλομανδύα που έχει επιβάλει η Ευρωζώνη. Αλλά αν ο νέος πρωθυπουργός δεν αρχίσει να καθαρίζει την κόπρο του Αυγεία της διαφθοράς, δεν θα προκύψει ιδιαίτερο όφελος από όλα τα υπόλοιπα. 

                                                              

Μπορεί να μοιάζει με ηράκλειος άθλος η προσπάθεια επίλυσης των πολυποίκιλων προβλημάτων της χώρας: της πολιτικοποίησης της Δικαιοσύνης, της αναποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, της εμπλοκής των ολιγαρχών στη δημόσια ζωή, της φοροδιαφυγής κ.ο.κ. Αλλά αν ο Μητσοτάκης εδραιώσει την ακεραιότητα στην καρδιά της κυβέρνησης, υπάρχει μία καλή πιθανότητα οι καλές αυτές πρακτικές να διαχυθούν σε ολόκληρη τη χώρα. Μέρος της λύσης θα είναι η επιλογή έντιμων υπουργών που μπορούν να κάνουν τη δουλειά. Αλλά ο Μητσοτάκης πρέπει να ενισχύσει αυτό το μήνυμα ξεκαθαρίζοντας σε κάθε μέλος του υπουργικού συμβουλίου ότι το παραμικρό ολίσθημα θα οδηγεί σε αποπομπή … (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 09:52, 9 Ιουλίου 2019).


Ευχαριστούμε τον κ. Χιούγκο Ντίξον για τις επισημάνσεις. Είναι και δικές μας. Αλλά  η δική μας φωνή δε φθάνει στα αυτιά των αρμοδίων. Για παράδειγμα δεν έφθασαν ποτέ στα αυτιά του εκλαμπρότατου επί 4-ετία και βάλε πατισάχ μας Αλ. Τσίπρας ή έφθασαν και δε βρήκαν ανταπόκριση.

Τώρα ο Αλ. Τσίπρας κάνει βόλτες στο Αιγαίο μάλλον σε κάποιο κότερο και απολαμβάνει το μεγάλο μισθό, τα προνόμια και τις απολαβές που του εξασφαλίζει η Ελληνική Δημοκρατία. Αυτά όμως έχει η ζωή. Και θα επιτιμά τον επόμενο για τις κινήσεις του και τις επιλογές του.

Ο σύγχρονος κώδικα συμπεριφοράς που προτείνει ο κ. Ντίξον να υπογράψει ο κάθε υπουργός – και ο πρωθυπουργός - είναι εξαιρετική ιδέα και πρέπει άμεσα να συνταχθεί και να εφαρμοστεί.

Περιμένουμε …(‘όχι όμως για πολύ…)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου