13 Οκτωβρίου 2019

Καιρός να αδειάσει το Λεκανοπέδιο και να αναπτυχθούν πόλεις των 100.000 περίπου κατοίκων …

Το τέρας του Λεκανοπεδίου της μισής Ελλάδος πρέπει να ανασχεδιαστεί το ταχύτερο.

Τώρα που βγαίνουμε από την κρίση, τώρα που μιλάμε και αναμένουμε και επιθυμούμε επενδύσεις και οικονομική ανάπτυξη, τώρα που οι αναμενόμενες σύγχρονες τεχνολογίες θα μας αναγκάζουν να ασχολούμαστε με πολλά μεγάλο δυσεπίλυτα προβλήματα, είναι  καιρός να σκεφτούμε μήπως το τέρας πρέπει να μετασχηματιστεί. Και να δώσει τη θέση του σε ένα άλλο λειτουργικό μητροπολιτικό συγκρότημα 2 ας πούμε εκατομμυρίων ανθρώπων, προσωρινά απροσδιόριστο, αλλά σίγουρα καινοτόμου σχεδιασμού.

Φυσικά ο μετασχηματισμός του Λεκανοπέδιου θα πρέπει να συνοδεύεται από αντίστοιχες στρατηγικές για τον ανασχεδιασμό των άλλων πόλεων και αύξησης του πληθυσμού τους εντός ορίων και τη μεταφορά ή ανάπτυξη οικονομικών δραστηριοτήτων και σχεδιασμού υποδομών, για την στήριξη και ενδυνάμωση της συνεισφορά τους στο νέο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας.

Δείτε πως είναι οργανωμένες οι ευημερούσες πόλεις στον αναπτυγμένο κόσμο της Δυτικής Ευρώπης.

Στην προσπάθεια αυτή πρέπει να συμμετάσχουν όλοι, καλοί και κακοί, πλούσιοι και φτωχοί, νέοι και λιγότερο νέοι, όλων ων απόψεων, αποχρώσεων, πολιτικών προσανατολισμών και πεποιθήσεων.

Πρώτα από όλα όμως πρέπει να κατανοήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει σήμερα στο Λεκανοπέδιο, πως λειτουργεί, τι κοστίζει, ποια είναι τα πλεονεκτήματά του, τα μειονεκτήματά του, οι υποδομές του, οι ανάγκες του, οι αναγκαίες επεμβάσεις.

Για αυτά όλα πρέπει να πρωτοστατήσουν τα ΑΕΙ και τα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας, και όλοι οι  φορείς που έχουν τη δυνατότητα και τις προϋποθέσεις να συντάξουν αξιόπιστες μελέτες. Οι πρώτες σχετικές μελέτες μπορούν να ολοκληρωθούν εντός ενός το πολύ έτους. Καλύτερα εντός 6 μηνών με ανοιχτή περίοδο διαβουλεύσεως και αναθεωρήσεων (σε όλες τις περιπτώσεις).

Το πολιτικό σύστημα πρέπει να αναλάβει να συντάξει κατάλογο προτεραιοτήτων και αποφάσεων προς επίλυση, προβλημάτων κυρίως μεταβατικής φύσεως και διαμόρφωση στρατηγικών προς υλοποίηση. Και προετοιμασίας των πολιτών, εκπαίδευσής τους και μηχανισμών συμμετοχής τους στο εγχείρημα.

Κάτι τέτοιο θα δώσει νέα δυναμική στην Ελληνική κοινωνία και θα ανατρέψει αν όχι όλα, πολλά από τα εμπόδια που καρτούν δέσμια τη  χώρα και δεν την αφήνουν να συμμετάσχει ενεργά και ίσως με καινοτόμες ιδέες στον μέλλον του Πλανήτη μας.

Φιλόδοξο; Ναι. Αλλά ευγενές και ελπιδοφόρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου