25 Δεκεμβρίου 2019

Πώς το brain drain θα ωφελήσει τη χώρα …


Να διευκολύνεται η εκπαίδευση νέων Ελλήνων σε κορυφαία πανεπιστήμια (στη φωτ. το Χάρβαρντ) με τον όρο της επιστροφής στην Ελλάδα. ASSOCIATED PRESS 

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα τη χρηματοδότηση σειράς μέτρων για την αντιμετώπιση του λεγόμενου «brain drain». Παρόλο που αυτή η απόφαση έχει πολλά θετικά σημεία, διερωτώμαι μήπως αξίζει να σκεφτούμε διαφορετικά  … (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, 22.12.2019 : 21:01).

Θαυμάσια η ευκαιρία που προσέφερε στο δημόσιο διάλογο η ρηξικέλευθη πρόταση του άξιου υπουργού Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση, να ανατρέψει τη ροή του εθνικόσυρικνωτικού ρεύματος που ονομάζεται σε άψογα Ελληνικά του 2020 ως μπρέην ντρέην (brain drain) και την άδραξε ο θαυμάσιος καθηγητής χειρουργικής του ΕΚΠΑ κ. Δημήτριος Λινός και τη διεύρυνε.

Η πρόταση Βρούτση είναι θνησιγενής και έγινε μόνον για κομματικό όφελος χωρίς σοβαρή μελέτη και αναγνώριση των δυνατοτήτων, των συνθηκών και της επιχειρηματικής πραγματικότητος.

Η πρόταση Λινού είναι επιεικώς χωρίς σοβαρή αναγνώριση των συνθηκών που επικρατούν στην Ελλάδα και έγινε επιπολαίως και με κάποια άλλα κριτήρια που αγνοούμε.

Κατά σύμπτωση στις 22/12 διαβάσαμε «εισήγηση» του κ. Λινού κατά τη συνέντευξη τύπου που οργάνωσε στις 2/12/2019 στη Στοά του βιβλίου ο  δήμαρχος  Μαραθώνα κ. Στέργιος Τσίρκας. Παραθέτουμε απόσπασμα της ομιλίας του καθ. Κ. Λινού σε μορφή εικόνας.


Νομίζουμε ότι κάθε καλόπιστος αναγνώστης θα εκπλαγεί με τα λεγόμενα και τα άνευ τεκμηριώσεως στοιχεία που αναφέρει ο κ. Λινός.

Οι άνθρωποι που έφυγαν από τη χώρα δε θα γυρίσουν πίσω. Προέχει να ευδοκιμήσουν στις νέες πατρίδες τους ή χώρες εργασίας τους και να αξιοποιηθούν ίσως επί τόπου. Εκεί σε θέλω κάβουρα. Λέγοντας δε αξιοποίηση εννοούμε να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ελληνικής κοινωνίας από εκεί όπου βρίσκονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου