19 Φεβρουαρίου 2020

Τι αλλάζει στη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών της Ελλάδας …

Με βάση ένα νέο ευρωπαϊκό μοντέλο και τις βέλτιστες πρακτικές αναμένεται να λειτουργεί εφεξής η διαχείριση των Προστατευόμενων Περιοχών της χώρας, ύστερα από την αναμενόμενη μέχρι τέλος Φεβρουαρίου παρουσίαση του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ. 


Στόχος, σύμφωνα με το υπουργείο, είναι να γίνει μια καινούρια εθνική προσπάθεια για την ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος, αξιοποιώντας όλους τους διαθέσιμους εθνικούς και κοινοτικούς πόρους … (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 18:30, 13 Φεβρουαρίου 2020).


Λαμπρά. Ξύπνησε το τέρας της Ελληνικής γραφειοκρατίας και ρουσφετολογίας; Κανείς δεν μπορεί να είναι πλέον σίγουρος ότι πρόκειται για καλύτερη προστασία των Προστατευόμενων Περιοχών. Αλλά ας αναμείνουμε τις οριστικές αποφάσεις.

Ελπίζουμε να τη γλυτώσει και ο φουκαράς αρχαίος ποταμός της Αττικής Ερασίνος, που θέλουν να τον εγκιβωτίσουν μέσα σε περιοχή ΝΑΤΟΥΡΑ 2000 για να κονομήσουν αρπακτικά όρνεα που λέγονται εργολάβοι δημοσίων έργων και να εξασφαλίσουν όπως νομίζουν ψήφους ΣταΊκούρας, Χατζηδάκης, Πατούλης, Μητσοτάκης και πολλοί άλλοι. Και να ξοδέψουν χωρίς λόγο πάνω από 40.000.000 €.
Ωστόσο γνωστοί μας που παραβρέθηκαν σε μια πρώιμη ανακοίνωση του Σχεδίου Διαχείρισης, από τον υπουργό κ. Κωστή Χατζηδάκη, που προωθεί η νέα κυβέρνηση για τους Φορείς, την αλλαγή του νόμου για την βιοποικιλότητα, και διάφορα άλλα, δεν έκρυβαν την απογοήτευσή τους και χαρακτήρισαν το νομοσχέδιο «πολύ πιο τραγικό από ότι το περιμέναμε».

Επίσης «… Παρόλα αυτά προχωράει σε αυτό το ΤΕΡΑΣ, που αν έχει δίκιο ο κ. Λιάλιος (λογικά ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ), ποδηγετεί Φορείς που από ανεξάρτητοι μετατρέπονται πλέον σε τμήματα της Αποκεντρωμένης και των Περιφερειών, δηλαδή εξαρτήματα της Διοίκησης και φίλοι των εργολάβων, νομιμοποιεί καταπατήσεις σε δασικές κλπ εκτάσεις, ακυρώνει την περιβαλλοντική στήριξη των περιοχών προστασίας με αυτά τα αμφιλεγόμενα συμβούλια της τοπικής κοινωνίας, κλπ , κλπ ...».

Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε περισσότερο από το να περιμένουμε το τελικό σχέδιο νόμου και ελπίζουμε στη δυνατότητα διαβούλευσης, για να εκφράσουν οι πολίτες τις απόψεις τους. Αλλά θα τους ακούσει άραγε κανείς;

Η κυβέρνησής μάλλον διολισθαίνει και σε επικίνδυνους ατραπούς και δεν θέλει τους πολίτες ενεργούς και συμμετέχοντες στα «αναπτυξιακά» της πλάνα. Τρομάρα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου