21 Μαρτίου 2020

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ 2020, 22 …

Στον οδικό άξονα Βασιλίσσης Σοφίας – Αλεξάνδρας (περιοχή Αμπελόκηπων) Μεσογείων,  και σε μήκος περίπου τριών χιλιομέτρων μετρήσαμε 19 δημόσια νοσοκομειακά συγκροτήματα και μάλιστα πολύ μεγάλου έως μεγάλου μεγέθους και κατά τεκμήριο μεταξύ των καλυτέρων που διαθέτει η χώρα (ίσως λόγω γειτνίασης με Τμήματα της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνων (Ιατρικό, Νοσηλευτικό. Οδοντιατρικό).

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη χωροταξική στρέβλωση  που υπάρχει – είμαστε σίγουροι – σε όλη την υφήλιο. Και προφανώς αιτία είναι το πολιτικό σύστημα και η καταθλιπτική επιρροή που έχει επ’ αυτού το ιατρικό και πανεπιστημιακό κατεστημένο.

Η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει άμεσα. Προκαλεί πολλές στρεβλώσεις και εξαιρετικές δυσκολίες στην καθημερινότητα των πολιτών του Λεκανοπέδιου και της Αττικής και δεν εξασφαλίζεται η ισότητα πρόσβασης των πολιτών σε υπηρεσίες καλής ποιότητας.

Άμεσες ενέργειες εξορθολογισμού της κατάστασης θα ήταν η μετακίνηση του Νοσοκομείου Ιπποκράτειο στην Ανατολική Αττική, η μετατροπή του Νοσοκομείου Λαϊκό σε ερευνητικές μονάδες τους Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και η μεταστέγαση κλινικών της Ιατρικής Σχολής στο Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν (και πιθανή επέκταση στον νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός κατόπιν σοβαρής ανακαίνισης).

Δύσκολα θέματα, αλλά επείγοντα. Περιμένουμε αποφάσεις και δείγματα εξορθολογισμού.

ΥΓ: Η δημιουργία του Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών (http://asclepieion.mpl.uoa.gr/parko/) στην ίδια περιοχή μπορεί να εξελιχθεί σε μια εμβληματική στροφή του δημόσιου συμφέροντος προς την Υγεία (ΣΣ: σήμερα η έμφαση είναι στην ασθένειας). Ναι αυτήν την παραγνωρισμένη διάσταση προς όφελος των πολιτών, με την παροχή απαραιτήτων υπηρεσιών για τη βελτίωση του τρόπου ζωής των.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου