14 Μαΐου 2020

Θεραπεία για τις... ασθένειες του ΕΣΥ …

Δημιουργήθηκε για να εξασφαλίσει την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στις δομές υγείας και την άσκηση ιατρικής που θα καθορίζεται από όσα χρειάζονται για την περίθαλψη του ασθενούς, όχι από την οικονομική του κατάσταση. Από το ξεκίνημά του, τα εμπόδια ήταν πολλά. 


Ο Παρασκευάς Αυγερινός, πρώην υπουργός Υγείας και κύριος εισηγητής του ιστορικού νόμου 1397 με τον οποίο θεσμοθετήθηκε το Εθνικό Σύστημα Υγείας το 1983, αποκαλύπτει στο βιβλίο του «Η αλλαγή τελείωσε νωρίς» (Εστία, 2013) τις μάχες που έδωσε για να ψηφιστεί ο νόμος και τις αντιδράσεις που αντιμετώπισε ακόμη και από «συντρόφους» του στο ΠΑΣΟΚ.

«Η εφαρμογή ενός διαρθρωμένου ΕΣΥ συγκρούεται αναπόφευκτα με εγκατεστημένα συμφέροντα, που προσπαθούν να αποτρέψουν ριζοσπαστικές και ανθρωποκεντρικές παρεμβάσεις», γράφει … (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΛΛΑΔΑ 09:55, 12 Μαΐου 2020).


Με αφορμή την εφαρμογή υπηρεσιών Τηλεϊατρικής στην Ελλάδα για πρώτη φορά το 1989, που εισαγάγαμε στο Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, διαπιστώσαμε δύο συνταρακτικές αλήθειες:
  1. Την πλήρη απροθυμία των κκ. ιατρών και ιδιαίτερα εκείνων που αποτελούσαν τις  ηγετικές φυσιογνωμίες που επηρέαζαν και τις πολιτικές στα θέματα παροχής υπηρεσιών υγείας στους πολίτες και δη ιατρικών υπηρεσιών, να υιοθετήσουν καινοτόμες προσεγγίσεις και να αναγνωρίζουν την αξία και την επερχόμενη γενίκευση των συγχρόνων τεχνολογιών στην παροχή ιατρικών κυρίως υπηρεσιών
  2.  Την αποστροφή σε κάθε μορφή καταγραφής των σημαντικών στοιχείων που αφορούσαν τη παροχή υπηρεσιών υγείας και τη συνακόλουθη επιστημονικά άρτια συστηματική καταγραφή ιατρικών ενεργειών που αφορούσαν την αντιμετώπιση των περιστατικών των πολιτών, όταν αυτοί προσέρχονται σε μονάδα υγείας ή απευθύνονται σε ιατρό του συστήματος του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα.
Σήμερα ύστερα από τη δεκαετή οικονομική κρίση που προξένησε βαρύτατα τραύματα στη ζωή των Ελλήνων πολιτών και στις προσφερόμενες σε αυτούς υπηρεσίες, δειλά, δειλά θα λέγαμε ακούγονται επί τέλους φωνές που συντάσσονται και προβάλλουν την ανάγκη δομικού εκσυγχρονισμού των δομών του ΕΣΥ

Οι δικές μας προτάσεις που εκτείνονται από το 1989 μέχρι και σήμερα έχουν όλες αγνοηθεί, αλλά πλέον τις επικαλούνται σημαντικοί επιστήμονες που υπηρέτησαν το σύστημα και δημοσίως πλέον τάσσονται υπέρ των μεταρρυθμίσεων.

Ας ευχηθούμε ότι οι Έλληνες πολίτες θα ευτυχήσουν να τις δουν να υλοποιούνται προς όφελος όλων.

Και ας ευχαριστήσουμε την πανδημία του κορονοϊού που έλυσε τις γλώσσες σοβαρών επιστημόνων και ανθρώπων που έζησαν το σύστημα εκ των έσω, αλλά δεν μπόρεσαν να το εκσυγχρονίσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου