26 Μαΐου 2020

Μαθήματα Εξωτερικής Πολιτικής από Ισραήλ και Τουρκία …

Ισραηλινός διπλωμάτης στην Άγκυρα: Ο κατάλογος των κοινών συμφερόντων μας είναι μακρύς

Άρθρο του Διπλωματικού Επιτετραμμένου του Ισραήλ στην Άγκυρα, Roey Gilad, που δημοσιεύτηκε  χθες, Πέμπτη, 


επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ότι έχει ξεκινήσει διαδικασία αποκατάστασης των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας, με αιχμή τη Συρία και την Ανατολική Μεσόγειο … (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΟΣΜΟΣ 11:59, 22 Μαΐου 2020).

Εμείς πάμε μάλλον με το σταυρό στο χέρι. Με τα συναισθήματα. Με τις φιλίες και τις αγάπες. Με αρχές. Με πολλά καλά πιστεύω. Με εμπιστοσύνη στους άλλους.

Μα όλα αυτά είναι  για τις διαπροσωπικές σχέσεις. Δεν αφορούν χώρες και τις μεταξύ τους σχέσεις.

Μεταξύ χωρών κυριαρχούν το συμφέρον και τα συμφέροντα. Για αυτό οι χώρες χτίζουν αλληλεξαρτήσεις, παρέχουν βοήθεια, ανθρωπιστική βοήθεια σε περιόδους κρίσεων και εσωτερικών δυσμενέστατων καταστάσεων, βοήθεια μετά από θεομηνίες. Όλα αποσκοπούν στη δημιουργία φιλικού κλίματος και απόδειξη της ανωτερότητας αυτών που προστρέχουν σε βοήθεια. Στο βάθος όμως όλα υπόκεινται στον ορθολογισμό και το συμφέρον. Άλλωστε ακούτε συχνά ότι η τάδε χώρα θα προστατεύσει τα συμφέροντά της στη δείνα χώρα, περιοχή, έκρυθμη κατάσταση, καταστάσεις εκτός ελέγχου.

Κανείς δεν είναι ανθρωπιστής. Θυμηθείτε την συμπεριφορά της αρχαίας Αθήνας έναντι των Δηλίων και τις πολλές και αναίτιες επεμβάσεις κυρίως των ΗΠΑ, αλλά και της Σοβιετικής Ενώσεως σε περιοχές του πλανήτη. Σας λέει κάτι όταν ακούτε τις λέξεις Αφγανιστάν, Τσετσενία, Ιράκ, Συρία, Υεμένη, Λιβύη, Ερυθραία (αναφέρουμε τις ποιο κοντινές μας).

Πιστεύουμε σε αυτό που διατυπώσαμε και παλιότερα: Δεν είναι  δυνατόν να υπάρχουν πλούσιοι, αν δεν υπάρχουν φτωχοί.

Αυτά που συμβαίνουν γύρω μας πρέπει να κάνουν τους Έλληνες που χειρίζονται θέματα εξωτερικής Πολιτικής να αναθεωρήσουν τις στρατηγικές μας και να γίνουμε ρεαλιστές. Θέλει τέχνη, είναι αλήθεια, ευελιξία, εξυπνάδα, άριστε γνώσεις της Ιστορίας και διπλωματία. Χωρίς να γίνει κανείς κυνικός και χωρίς να αφίσταται εντελώς από τις πανανθρώπινες αξίες που πρώτη η Αρχαία Ελλάδα θεμελίωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου