30 Ιουλίου 2020

Επέκταση του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής από τον Όμιλο OTE και την Intracom Telecom …

Την επέκταση του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής (ΕΔΙΤ) σε ακόμη 22 νησιά του βόρειου και του νότιου Αιγαίου, ανέλαβαν ο Όμιλος ΟΤΕ και η Intracom Telecom.  

© Παρέχεται από: capital.gr
  
Πρόκειται για ένα έργο της Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς & Αιγαίου (2η Υ.ΠΕ.), με το οποίο ακόμη περισσότεροι κάτοικοι κι επισκέπτες των νησιών θα αποκτήσουν ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας του ΕΣΥ, αντίστοιχες με των μεγάλων νοσοκομείων της χώρας, χωρίς να χρειάζεται να απομακρυνθούν από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους,χάρη στην τεχνολογία … (capital.gr, 29 Ιουλίου 2020).

Ιατροί και ασθενείς στα νησιά και σε άλλες πρωτοβάθμιες μονάδες Υγείας πρέπει να είναι  ευγνώμονες στον ΟΤΕ και στην Intracom Telecom, για την προσφορά του απαραίτητου εξοπλισμού προς παροχή υπηρεσιών Τηλεϊατρικής. Όλα είναι καλά και άγια στην αρχή. Αλλά τι γίνεται μετά; Και ποιος είναι αρμόδιος για τη συντήρηση, τη καλή λειτουργία και την αναβάθμιση του απαραίτητου εξοπλισμού (δυστυχώς όλα έχουν ημερομηνία λήξεως). Φυσικά δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι ο ιατρός.

Ωστόσο αυτό που περιγράφεται στο εν λόγω άρθρο δεν είναι υπηρεσίες Τηλεϊατρικής, όπως έχουμε επισημάνει εδώ και καιρό στο Ημερολόγιο Απλά και Κατανοητά. Οι υπηρεσίες Τηλεϊατρικής προϋποθέτουν οργάνωση, πρωτόκολλα, ρόλους, εκπαίδευση και συνεχή αναβάθμιση των υπηρεσιών.

Κανένας ιατρός δεν θα δεχτεί – ίσως μόνον όταν βρίσκεται σε ένα είδος απόγνωσης – να ζητήσει υποστήριξη και ακόμα περισσότερο να παρέχει υποστήριξη αν δεν είναι σαφείς  και οριοθετημένες οι καλές ιατρικές πρακτικές. Αν δεν υποστηρίζεται βάσει κανόνων από τα νοσοκομεία αναφοράς, εκεί δηλαδή που θα καταλήξουν οι ασθενείς αν χρειαστεί διακομιδή. Και δεν θα μεταφερθούν στο αεροδρόμιο της πόλης, όπως συμβαίνει δυστυχώς σήμερα. Αλλά κατευθείαν στο νοσοκομείο.

Και κανείς εξειδικευμένος ιατρός δεν θα δεχτεί να κάνει διάγνωση εξ αποστάσεως, ιδιαίτερα αν δεν είναι γνωστό και αποδεκτό δηλαδή θεσμοθετημένο, το νομικό καθεστώς που θα διέπει τις υπηρεσίες Τηλεϊατρικής. Άλλωστε αυτό που πρέπει να ζητείται από τον εξειδικευμένο ιατρό είναι η υποστήριξη των αποφάσεων του πρωτοβάθμιου ιατρού ή του ιατρού που ζητά συνδρομή. Παρέχοντας δηλαδή άμεση πρόσβαση σε γνώσεις.

Φαίνεται ότι ακόμα η χώρα δεν βρίσκεται στο στάδιο του ορθολογισμού, των καλών διεθνών πρακτικών και της λογικής, Επικρατούν η επιπολαιότης, οι εκλάμψεις, η μεγαλοστομία και η αδυναμία σωστής οργάνωσης και αξιοπρεπούς παροχής υπηρεσιών σε όσους τις έχουν ανάγκη. Δυστυχώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου