19 Σεπτεμβρίου 2020

«Αντιπαράθεση» Ολάντ - Γκάμπριελ για την πολιτική της ΕΕ έναντι της Άγκυρας

Διαφορετικές προσεγγίσεις για το πώς πρέπει η Ευρώπη να χειριστεί την Τουρκία ανέπτυξαν οι Φρανσουά Ολάντ 

INTIME NEWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 

και Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αναπαράγοντας κατ' ουσίαν τις θέσεις των κυβερνήσεων των χωρών τους. Μιλώντας στο πρώτο πάνελ του Συνεδρίου του Economist, ο μεν τ. Πρόεδρος της Γαλλίας ζήτησε η Τουρκία να πληρώσει τίμημα, αφ' ης στιγμής «έχει ηγεμονικές βλέψεις τουλάχιστον σε ένα τμήμα της ευρωπαϊκής ηπείρου», την ώρα που ο τ. αντικαγκελάριος της Γερμανίας υποστήριξε ότι οι κυρώσεις δεν αποτελούν λύση αντιπροτείνοντας τη «στρατηγική υπομονή» … (ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ UPD:14:34, Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2020 14:31). 

Πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση απόψεων δημοσίως. 

Προτιμούμε τις απόψεις Ολάντ, αλλά ακούμε και με προσοχή τις απόψεις Γκάμπριελ. Φυσικά δεν είμαστε σίγουροι ότι απηχούν τις πραγματικές απόψεις των κυβερνήσεών τους, αλλά μάλλον βρίσκονται πολύ κοντά σε αυτές. Άλλωστε μοιάζουν πολύ λογικές

Πάντως ανεξάρτητα του τι λέγεται και των κίνητρων που τις προκαλούν φαίνεται η Ελλάδα να μη βρίσκεται σε ικανοποιητική κατάσταση τόσο σε ικανότητα σχεδιασμών όσο και σε διεργασίες λήψης αποφάσεων σε μείζονα θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής.

Θα επαναλάβουμε ότι η Ελλάδα στερείται μηχανισμών ανάδειξης ηγετικών μορφών, πράγμα που επιτείνεται από το ακατάλληλο και παρωχημένο εκπαιδευτικό σύστημα όλων των βαθμίδων συμπεριλαμβανομένης της ανωτάτης εκπαίδευσης, όπου υπάρχει σφιχτός εναγκαλισμός με τα κομματικά φέουδα.

Λέτε να συμβεί κάτι και να αλλάξει η χρόνια και πολλαπλώς επιβλαβής αυτή για τη χώρα και τους πολίτες της κατάσταση; Δυστυχώς ούτε η επιτελική κυβέρνηση του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη δείχνει το παραμικρό ενδιαφέρον για τις απαραίτητες τεκτονικές αλλαγές, ούτε βέβαια και η κομματοκρατούμενη Βουλή (όπως έχουμε ήδη επισημάνει στο Ημερολόγιο Απλά και Κατανοητά).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου