20 Δεκεμβρίου 2020

Τι πρέπει να ζητήσουμε εμείς από την ΕΕ και τους Ευρωπαίους …

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τη δήλωση του προέδρου της Γαλλίας Μακρόν: Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Γάλλος πρόεδρος επεσήμανε ότι «οι χώρες της Ε.Ε. πρέπει να υπερασπιστούν την κυριαρχία τους». 

Ωραία τα λέει ο Γάλλος πρόεδρος, αλλά στους δημοσιογράφους και όχι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αλλά ας πάμε παρακάτω.

 

Η κυριαρχία της Ελλάδος είναι βάσει του Διεθνούς Δικαίου τα 12 ναυτικά μίλια. Και η απόφαση επέκτασής τους από τα 6 σήμερα ναυτικά μίλια της εθνικής κυριαρχίας είναι αποκλειστικό δικαίωμα κάθε χώρας και φυσικά της Ελλάδος. Ωστόσο η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα εδώ και χρόνια με Casus Belli (1974), αν τολμήσει να το κάνει.


Από το άρθρο του κ. ΑΓΓΕΛΟΥ Μ. ΣΥΡΙΓΟΥ Αιγιαλίτιδα ζώνη, όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Η ιδιομορφία της Ελλάδος εξαιτίας των νησιών, επιβάλλει να αυξήσει η Ελλάδα τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, προσδιορίζοντας ταυτόχρονα ένα σημαντικού εύρους δίαυλο ελεύθερης διεθνούς ναυσιπλοΐας. Δεν είμαστε ειδικοί αλλά μάλλον το καθεστώς ναυσιπλοΐας στα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων πρέπει να είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα διεθνούς καθεστώτος.

 

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω και μάλλον χιλιοειπωμένα, η Ελλάδα να αρχίσει δια της διπλωματικής οδού διαβουλεύσεις με τους συμμάχους μας, χώρες μέλη της ΕΕ και ΗΠΑ, για την αποδοχή των Ελληνικών θέσεων και την διεθνή υποστήριξη των Ελληνικών θέσεων και προστασία της χώρας από τυχόν στρατιωτική επίθεση της Τουρκίας, αν αποφασίσει να υλοποιήσει τις προκλητικές, ανεύθυνες και κατά παράβαση του Διεθνούς Δίκαιου, απειλές της.

 

Παράλληλα και πάλι δια της διπλωματικής οδού η Ελλάδα πρέπει ενημερώσει εγγράφως όλους τους Διεθνείς Οργανισμούς και να διαβουλευτεί με τους επί κεφαλής αυτών και τις αρμόδιες υπηρεσίες τους, προκειμένου να άρουν τυχόν επιφυλάξεις και να υποστηρίξουν τις Ελληνικές θέσεις.

 

Η Ελλάδα πρέπει όμως να απαιτήσει η ίδια η ΕΕ, να ζητήσει από την Τουρκία να μην εκδηλώσει καμιά αντίθεση στην επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδος, ως ένα αμιγώς θέμα κυριαρχίας της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και καθορισμού των εξωτερικών της συνόρων.

 

Αφού προηγηθούν με πρωτοβουλία της ΕΕ διαβουλεύσεις μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, Ελλάδα και ΕΕ θα ανακηρύξουν ταυτόχρονα επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδος στα 12 ναυτικά μίλια και τις συντεταγμένες του διαύλου διεθνούς ναυσιπλοΐας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου