22 Μαρτίου 2021

Και άλλα ερωτήματα που αφορούν το Πανεπιστήμιο Αθηνών …

Διαβάζουμε τα στοιχεία του πίνακα που παραθέτουμε από τις επίσημες ιστοσελίδες του Πανεπιστημίου Αθηνών και προσπαθούμε να κατανοήσουμε την πραγματικότητα. 

ΤΟ ΕΚΠΑ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

45.400

Προπτυχιακοί φοιτητές

23.100

Μεταπτυχιακοί Φοιτητές και Υποψήφιοι Διδάκτορες

7.600

Αλλοδαποί φοιτητές όλων των βαθμίδων

2.100

Διδακτικό, Ερευνητικό και Εργαστηριακό Προσωπικό

1.000

Διοικητικό Προσωπικό

43

Τμήματα


Σε προηγούμενη πρόσφατη ανάρτηση παραθέταμε στοιχεία βάσει των οποίων το Τμήμα Ιατρικής στου Πανεπιστημίου - η γνωστή Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, βλέπετε https://simpleandclear.blogspot.com/2021/03/blog-post_20.html  - έχει 526 άτομα επιστημονικό διδακτικό προσωπικό.

 

Κατά την άποψή μας ο αριθμός μεταπτυχιακών φοιτητών είναι υπερβολικός! Σημειώστε ότι οι μεταπτυχιακές σπουδές είναι σχετικά πρόσφατη δραστηριότητα και φαίνεται ότι τείνει να γίνει απαραίτητη συνέχεια των προπτυχιακών σπουδών και επιλογή της μόδας.

 

Πολύ μεγάλος είναι επίσης ο αριθμός διοικητικού προσωπικού (πάγιο αίτημα των αρχών του πανεπιστημίου είναι η πρόσληψη και πρόσθετου προσωπικού), η περιορισμένη χρήση τηλεματικών τεχνολογιών και σύγχρονων μεθόδων διοίκησης και αξιοποίησης της ίδιας περιουσίας του πανεπιστημίου. Τρανταχτό επίσης παράδειγμα άρνησης εκσυγχρονισμού είναι η απουσία Ηλεκτρονικών Φακέλων Υγείας για τους νοσηλευόμενους σε πανεπιστημιακές κλινικές. Παγκόσμια πρωτοτυπία!

 

Προβληματισμούς προκαλεί και ο αριθμός των 43 τμημάτων του πανεπιστημίου. Ίσως αποκαλύπτει στρεβλώσεις στην οργάνωση και λειτουργία του ιδρύματος αλλά και των  ίδιων των τμημάτων και η διαφαινόμενη σύγχυση σε σχέση με τους στόχους του ιδρύματος.

 

Θα ήταν σημαντική προσφορά στην κοινωνία και το ίδιο το ίδρυμα αν οι πρυτανικές αρχές, το εποπτεύον υπουργείο Παιδείας και το υφυπουργείο Ανάπτυξης επιχειρούσαν αναλυτική και εμπεριστατωμένη ανάλυση της κατάστασης και των επιτυγχανόμενων στόχων και των προοπτικών του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου