7 Απριλίου 2021

Ευκαιρία για μια ολιστική στρατηγική πράσινης μετάβασης …

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ήδη δεσμεύσει 265 δισ. ευρώ από το σύνολο του Ταμείου Ανάκαμψης για την πράσινη μετάβαση με τη μορφή επιχορηγήσεων και δανείων που παρέχονται σε χώρες της Ε.Ε.

Απόλυτη προτεραιότητα είναι η έγκαιρη ωρίμανση των έργων και των επενδύσεων με την επιλογή κάθε φορά του πλέον αποτελεσματικού τρόπου εκπόνησης των μελετών και ανάθεσης των έργων. Φωτ. Reuters

Στην Ελλάδα έχουν δεσμευτεί 6,2 δισ. ευρώ για την πράσινη ανάπτυξη, τα οποία στηρίζουν τη μετάβαση σε ένα νέο ενεργειακό μοντέλο στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος και στη χωροταξική μεταρρύθμιση, σύμφωνα με το σχέδιο που κατέθεσε η χώρα μας και το οποίο αξιολογήθηκε ιδιαίτερα θετικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εάν σε αυτά προσθέσουμε και τα 5 δισ. ευρώ του στόχου πολιτικής 2 από το ΕΣΠΑ 2021-2027, οι συνολικοί διαθέσιμοι πόροι για το περιβάλλον ανέρχονται σε 11,2 δισ. Ευρώ … (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΠΟΨΗ, 06.04.2021 • 07:28).
.

Μπορεί κάποιος, ανώτατο στέλεχος αυτής της επιτελικής κυβερνήσεως να μας εξηγήσει πώς οι πολίτες είναι σε θέση να βλέπουν με απλό και κατανοητό τρόπο το μέλλον, τις ευκαιρίες και τις στρατηγικές που πρέπει να ακολουθεί μια σοβαρή κυβέρνηση και λογικά κοινωνία. Μια κοινωνία που ενδιαφέρεται για το μέλλον της και το μέλλον των παιδιών της και όλοι οι αρμόδιοι να παρουσιάζονται ως ανίκανοι, στραβοί, διαπλεκόμενοι, αρνητές, οπισθοδρομικοί, χωρίς γνώσεις και χωρίς ρεαλιστικά όνειρα και σχέδια;

 

Ούτε καν να αντιγράψουν με επιτυχία δεν μπορούν. Αντιγράφουν βέβαια γιατί δεν είναι σε θέση να παράγουν πρωτότυπο έργο και να δημιουργήσουν, αλλά συνήθως εφαρμόζουν κακέκτυπα, αναποτελεσματικά και με τεράστιες καθυστερήσεις ότι μαθαίνουν και βλέπουν να εφαρμόζεται αλλού, δηλαδή στο εξωτερικό.

 

Πρέπει τα πανεπιστήμια και οι σοβαροί ακόμα καθηγητές που υπηρετούν σε αυτά  να ενσκήψουν στο πρόβλημα, να υποδείξουν λύσεις και να υπολογίσουν πόσα χρόνια πίσω είμαστε από τις άλλες δυτικές ευρωπαϊκές χώρες, πόσα χρόνια χρειάζονται για να φθάσουμε στο ίδιο επίπεδο με αυτές και πόσα χρήματα κοστίζει η καθυστέρηση, η κακή αντιγραφή και τα εσκεμμένα λάθη που συνοδεύουν κάθε νέα απόπειρα εκσυγχρονισμού, λόγω διαπλοκής και αδιαφάνειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου