15 Ιουνίου 2021

Μήπως τα αντανακλαστικά μας είναι για τα πανηγύρια ...

Ακούσαμε τις τελευταίες ημέρες και είδαμε εικόνες από τη ρύπανση στην ασιατική ακτή της Κωνσταντινουπόλεως. 

… «Η γλίτσα δεν προέκυψε τυχαία. Εμείς την προκαλέσαμε με τη λάθος διαχείριση αποβλήτων» καταγγέλλει ο Μουσταφά Σάρι, καθηγητής πανεπιστημίου που αξιώνει την κατάρτιση νέας πολιτικής για τη διαχείριση αποβλήτων στη Θάλασσα του Μαρμαρά, γύρω από την οποία κατοικούν περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι …

 

Διαβάστε το σχετικό άρθρο:  Τουρκία: Τοξική «βλέννα» στη θάλασσα του Μαρμαρά - Εικόνες μιας περιβαλλοντικής «βόμβας».

 

Φαντάστηκα ότι η θλιβερή είδηση θα έχει ήδη κινητοποιήσει τις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες και το υπουργείο Περιβάλλοντος και θα έχει προταθεί ήδη στην Τουρκική πλευρά η σύσταση κοινής επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την συστηματική παρακολούθηση του φαινομένου, την διεπιστημονική προσέγγιση του προβλήματος, τα σενάρια επέκτασης , διασποράς και κινήσεων της ρύπανσης και τους  κίνδυνους που επικρέμανται για την είσοδο της ρύπανσης στο Αιγαίο Πέλαγος. 

 

Τις ίδιες περίπου σκέψεις είχαμε κάνει και πριν πολλά χρόνια όταν απασχολούσε και πάλι το θέμα των προκλητικών κινήσεων των Τούρκων στο Αιγαίο. Είχαμε υποστηρίξει τότε ότι η Ελλάς πρέπει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τη θαλάσσια ρύπανση που προέρχεται από τις τουρκικές πόλεις και δη τις μεγαλύτερες, όπως η Σμύρνη. Και φυσικά να προετοιμάζεται για σημαντικά επεισόδια ρύπανσης και μόλυνσης.

 

Μικρά ή μεγαλύτερα Ελληνικά νησιά μπορούν να αντιμετωπίσουν πολύ μεγάλες προκλήσεις, με μεγάλες έως και καταστροφικές επιπτώσεις στην οικολογική τους υγεία και τις οικονομικές τους δραστηριότητες.

 

Δε μάθαμε τίποτε σχετικό. Ίσως να έγιναν κινήσεις ,αλλά αυτές δεν κοινοποιήθηκαν.

 

Δυστυχώς η πραγματικότητα ενισχύει για ακόμα μια φορά την όχι καλή ιδέα που έχουμε για τον νυν υπουργό Περιβάλλοντος κ. Κώστα Σκρέκα. Μάλλον θεατής είναι παρά κινητήριος δύναμις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου