17 Ιουνίου 2021

Το «νέο», ελπιδοφόρο Εθνικό Σύστημα Υγείας στη χώρα μας …

Έχουν περάσει σχεδόν 40 χρόνια από την ίδρυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) στη χώρα μας. Παρ’ όλα τα κατά καιρούς προβλήματά του, είναι ένα οργανωμένο δημόσιο σύστημα υγείας που λειτούργησε και λειτουργεί σαν δίχτυ ασφαλείας για όλους μας.

                                                

Παράλληλα, έχουμε λίγο ή πολύ διασυνδεδεμένες με αυτό επτά πανεπιστημιακές Ιατρικές Σχολές, μία σε κάθε μείζονα περιφέρεια της χώρας, που παρά τις οικονομικές και άλλες δυσκολίες των τελευταίων χρόνων, εξακολουθούν να παρέχουν υψηλής ποιότητας κλινικό, διδακτικό και ερευνητικό έργο. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας διαθέτει μεγάλα κεντρικά και περιφερικά νοσοκομεία, και καλύπτει κάθε γωνιά της χώρας, με μικρότερα νοσοκομεία, κέντρα υγείας και αγροτικά ιατρεία και στα πιο απόμακρα μέρη. Ο ευπαθής πληθυσμός της χώρας καλύπτεται θεωρητικά από το ελληνικό Δημόσιο και μπορεί, αν το γνωρίζει, να διεκδικεί τα δικαιώματά του στη φροντίδα, ενώ υπάρχουν άξιες εθελοντικές οργανώσεις που προσπαθούν να καλύψουν τα τυχόν κενά … (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΠΟΨΗ , 05.06.2021 • 04:36).


Διαβάσαμε το άρθρο του ομοτίμου καθηγητού κ. Γεωργίου Χρούσου με ενδιαφέρον αλλά δε βρήκαμε τα στοιχεία εκείνα που περιμέναμε και μας είχε προϊδεάσει ο τίτλος του άρθρου.

Φυσικά και συμφωνούμε με τα περιλαμβανόμενα στο άρθρο που αποτελούν προφανώς το απαύγασμα μιας μακροχρόνιας εξαιρετικά επιτυχημένης σταδιοδρομίας, στο εξωτερικό, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά και τη διεθνή Ιατρική σκηνή.

Οι απόψεις του κ. Χρούσου συμπίπτουν σε μεγάλο βαθμό με τις απόψεις που έχουμε διατυπώσει εδώ και πολλά χρόνια στο Ημερολόγιο Απλά και Κατανοητά, με μια σημαντική διαφορά.

 

Ο εξαιρετικός πράγματι κ. Χρούσος δεν κάνει ουδεμία μνεία στην ανάγκη καθολικής χρήσεως Ηλεκτρονικών Φακέλων Υγείας των πολιτών.

 

Από το τίτλο πιστέψαμε ότι πρόκειται να περιγραφούν τα βασικά συστατικά που περιλαμβάνει το νέο σχέδιο του ΕΣΤΥ που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση και πρόκειται να τεθεί σε διαβούλευση και τελικό σχεδιασμό, προς υλοποίηση.

 

Δυστυχώς πέσαμε έξω για μια ακόμα φορά.

 

Ας είναι . Και πάλι θα περιμένουμε για καλύτερες ημέρες στη καθημερινότητα των νομιμοφρόνων πολιτών


ΥΓ: Διαβάσαμε μέρες αργότερα και την επιστολή του κ. ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ ΔΟΣΙΟΥ στην εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και τη βρήκαμε εύστοχη και άξια προσοχής (αν και διαπιστώνει και εκείνος μια θλιβερή πτυχή του θρυλικού και απροσάρμοστου ΕΣΥ) «Ναι μεν, αλλά για το «νέο ΕΣΥ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου