23 Ιουλίου 2021

Η Κίνα έγινε υπερδύναμη, η Ελλάδα σέρνεται ...

Αναρωτιόμαστε αν ο εξυπνότερος λαός της Ευρώπης αναρωτήθηκε ποτέ γιατί η Κίνα έγινε υπερδύναμη σε 40 περίπου χρόνια, ενώ η Ελλάδα δεν είναι σε θέση ούτε καλά πεζοδρόμια να κατασκευάσει.

Με λίγα λόγια η Κίνα πρώτα δημιούργησε δομές και φορείς με συγκεκριμένη δομή, αυστηρή αξιολόγηση και μεγάλη κινητικότητα. Οι φορείς που δημιουργήθηκαν είχαν συγκεκριμένο αντικείμενο με στόχο την επιστημονική αριστεία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Συγκρίνετε τώρα σας παρακαλώ με την αντίστοιχη πολιτική της Ελλάδος στους τομείς των νέων τεχνολογιών, της έρευνας (Βασικής και Εφαρμοσμένης) και της καινοτομίας.

Η καινοτομία βέβαια προϋποθέτει δυναμικά εξελισσόμενα πανεπιστήμια με κρίσιμη μάζα υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκό προσωπικό, αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια επιλογής προσωπικού και φοιτητών και απαιτήσεις επιδόσεων από τους εκπαιδευομένους.

Συμβαίνουν άραγε αυτά στην Ελλάδα; Η απάντηση δυστυχώς είναι ΟΧΙ. Γιατί στη χώρα δεν γίνεται αναλυτική περιγραφή του επιστημονικού πεδίου το οποίο πρόκειται να υποστηρίξει και να προάγει υποψήφιος ενδιαφερόμενος και των προσόντων του για να καταλάβει ακαδημαϊκή θέση σε ΑΕΙ.

Η πρακτική στην Ελλάδα είναι η προκήρυξη να περιορίζεται απλά το αντικείμενο του Εργαστηρίου ή της «έδρας», στο όνομα των οποίων γίνεται η προκήρυξη. Αποτέλεσμα, όσο καλός και αν είναι ο επιλεγείς υποψήφιος θα ασχοληθεί με το ερευνητικό αντικείμενο που γνωρίζει και δεν θα υπάρχει ενίσχυση του ερευνητικού αντικειμένου που ήδη προάγεται (αν προάγεται). Δεδομένου δε ότι όλοι έχουν αυτονομηθεί - όπως έχουμε επανειλημμένως παρουσιάσει στο Ημερολόγιο Απλά και Κατανοητά - και δεν υφίσταται πλέον αυστηρή ιεραρχία με δομές και κανόνες, το αποτέλεσμα είναι η πολυδιάσπαση και απίσχναση, παρά η ενίσχυση στον αυστηρά αξιολογικό χώρο της διεθνούς επιστήμης. Έτσι ελάχιστα σημαντικά συμβαίνουν στη χώρα και την πρόοδο της. Σε αντίθεση με τις άλλες προηγμένες και έξυπνες κοινωνίες. Η Κίνα πρωτοστατεί μακράν πάσης άλλης χώρας.

Τα ίδια ή παρόμοια επιβάλλονται και εφαρμόζονται σε όλους τους τομείς του δημοσίου. Φωτεινά παραδείγματα σπανίζουν ή και απουσιάζουν παντελώς.

Στην Ελλάδα η Δημοκρατία έχει ξεχειλώσει επικίνδυνα. Σε όλες τις άλλες χώρες που βρίσκονται σε ενάρετο κύκλο, όλοι οι κανόνες, λειτουργίας τηρούνται αυστηρά και ευλαβικά και έτσι επιτυγχάνεται το μέγιστο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου