9 Αυγούστου 2021

«Πρέπει να αλλάξει επιτέλους το μοντέλο των αναδασώσεων» …

«Tα όμορφα πεύκα, άσχημα καίγονται. Αναδασώσεις σωστές βόμβες». Σε κείμενό του με αυτόν τον τίτλο το 2018, ο τότε νέος πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ (Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας) Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, Θανάσης Πετρόπουλος, λίγες ημέρες μετά την τραγωδία στην Ανατολική Αττική, εξηγούσε πόσο προβληματική είναι η εξάπλωση της «μονοκαλλιέργειας» των πεύκων.
 
Σύμφωνα με ειδικούς, το ρετσίνι με το οποίο είναι γεμάτο το πεύκο, είναι καύσιμο όπως το πετρέλαιο. Φωτ. INTIME NEWS / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ

Οπως όμως ο ίδιος επισημαίνει στην «Κ», όχι μόνο κάνουμε λάθη, αλλά δεν μαθαίνουμε από τα λάθη μας, ακόμα και όταν μας κοστίζουν ζωές ... (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, . 09.08.2021 • 07:05).


Όπως λέει και η εμβληματική PISA οι Έλληνες είναι πάτος διεθνώς στην κατανόηση κειμένου. Προφανώς είναι πάτος και στη κατανόηση της πραγματικότητας.

Φταίει πρωτίστως το εκπαιδευτικό σύστημα. Φταίει και η ανατροφή των παιδιών και με καθοριστικό τρόπο η λειτουργία της κοινωνίας, ήγουν το παράδειγμα.

Η Ελλάδα είναι χώρα που κανένας νόμος δεν εφαρμόζεται. Η διοίκηση τους εφαρμόζει επιλεκτικά με μπροστάρηδες τη δικαιοσύνη, τους αρμοδίους, τους φρουρούς της δημοκρατίας και του δημοκρατικού πολιτεύματος, τη Βουλή που νομοθετεί νύχτα και όπως τη βολεύει (τελευταίο επίτευγμα η απαλλαγή καθηγητών από την καταβολή υποχρεώσεων στα πανεπιστήμια, λόγω εξασκήσεως ιδιωτικού επαγγέλματός!). Προσθέστε και εσείς στα προηγούμενα ότι βλέπετε, υφίστασθε, αλλά και αξιοποιείτε προς όφελός σας και όφελός μας (δε θέλουμε να βγάλουμε την ουρά μας απέξω).

Λέτε τώρα μετά την πρωτοφανή αυτή τραγωδία που κατάκαψε και ξύρισε κυριολεκτικώς τη μισή Ελλάδα, το πολιτικό σύστημα και η ανίκανη, ακατάλληλη, ανεύθυνη και χρηματιζόμενη δημόσια διοίκηση να ανανήψει και να βάλει πλώρη για άλλες πραγματικότητες και θωράκιση της προσφιλούς μας πατρίδας και ημών των ιδίων;

Βέβαια όλοι θα ρωτήσουμε γιατί πρέπει να προηγηθεί πρώτα μια τεραστίων διαστάσεων καταστροφή και μετά να επιχειρηθούν – με αβέβαιο και αυτές μέλλον – οι ενδεδειγμένες ίσως λύσεις;

Η απάντηση είναι απλή και οφθαλμοφανής: Πολύ μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων δε διαθέτει επαρκείς γνώσεις για την αντιμετώπιση της ζωής. Σε αντίθεση με τις άλλες χώρες που βρίσκονται σε ενάρετο κύκλο. Εδώ επικρατούν οι σκιτζήδες και οι επιτήδειοι. Όχι οι γνώστες και οι εφοδιασμένοι με επαρκείς γνώσεις σε όλα τα επίπεδα και όλες τις εκφάνσεις της δημόσιας ζωής. Συχνά το ποσοστό αυτό καθορίζει και τις εξελίξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου