23 Σεπτεμβρίου 2021

Τηλεϊατρική και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας την εποχή του κορονοϊού …

Η πανδημία ανέδειξε για μια ακόμα φορά το εξαιρετικά σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Τηλεϊατρική στην παροχή ΠΦΥ και την αντιμετώπιση των προβλημάτων Υγείας του πληθυσμού.

Ενώ η σημασία της γίνεται πλέον κατανοητή και από κάθε απλό πολίτη, το ιατρικό κατεστημένο και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προφανώς στην πάγια τακτική της να τα έχει καλά με το ιατρικό κατεστημένο και ιδιαίτερα με τους σημαντικούς εκπροσώπους του ΙΚ και δη τους κκ. καθηγητές Ιατρικής, κωφεύει ακόμα και τώρα. 2 χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού που υποχρέωσε τους πολίτες αλλά και τις αρχές σε μεγάλους, πολυδάπανους και καταστρεπτικούς για πολλούς εγκλεισμούς και άρα περιορισμούς στην πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίας ασθένειας και λιγότερο ΦΥ (αυτές μάλλον τις ξέχασαν οι περισσότεροι ή τουλάχιστον τις περιόρισαν).

Και ενώ μαθαίνουμε (γράψαμε σχετικά σε προηγούμενες αναρτήσεις στο Ημερολόγιο) ότι διαθέτουμε υπηρεσίες με πολλούς υπαλλήλους και καλό εξοπλισμό, δεν γίνεται καμία μνεία δημοσίως για ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΛΕΙΤΡΙΚΗΣ και την ενσωμάτωσή τους στο περίφημο ΕΣΥ.

Θα επαναλάβουμε και ίσως γίνει επί τέλους κατανοητό, ότι οι κκ. ιατροί είναι διαπρύσιοι εχθροί των υπηρεσιών Τηλεϊατρικής, διότι τα πρωτόκολλα - που πρέπει να διαμορφωθούν και πρέπει να ισχύουν και να εφαρμόζονται σε όλες τις περιπτώσεις απαραιτήτως – επιβάλουν την πλήρη καταγραφή των κινήσεων των ιατρών στα δύο άκρα και των διαβουλεύσεων μεταξύ τους. Φανταζόμαστε ότι είναι κατανοητό ότι οι πρώτες υπηρεσίες που θα τεθούν σε εφαρμογή πρέπει να είναι μεταξύ ιατρών, ενώ υπηρεσίες Τηλεϊατρικής μεταξύ ιατρού - ασθενούς ή πολίτη, θα μπορούν ακολουθήσουν αργότερα ή παράλληλα.

Οι υπηρεσίες Τηλεϊατρικής είναι υπό άλλη οπτική γωνία η άμεση πρόσβαση πρωτοβαθμίων ιατρών σε εξειδικευμένη γνώση, ώστε να καταλήξουν στην ενδεδειγμένη, όταν χρειάζεται λήψη αποφάσεων υπέρ του ασθενούς.

Υπάρχουν άραγε πολίτες που πιστεύουν ότι τα πράγματα θα αλλάξουν και οι υπηρεσίες Τηλεϊατρικής θα ενσωματωθούν άμεσα και αποτελεσματικά στην ΠΦΥ και στο ΕΣΥ;

Η Τηλεϊατρική στην Ελλάδα ξεκίνησε το 1989, από το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έκτοτε καρκινοβατεί και τίποτε το ουσιαστικό δεν υλοποιήθηκε, όπως γίνεται κατανοητό από όσα εκτέθηκαν προηγουμένως (βλέπετε επίσης πολλές αναφορές για τη Τηλεϊατρική στο Ημερολόγιο Απλά και Κατανοητά).

Θα είμασταν ευτυχείς αν η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας μας διέψευδε στην πράξη. Ας δώσουμε και σε αυτούς μια ακόμα ευκαιρία, περιμένοντας …

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου