12 Μαΐου 2022

Στερεύει το νερό του πλανήτη για το πότισμα καλλιεργειών …

Ομάδα επιστημόνων της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών με δημοσίευση τους στην online επιθεώρηση «Earth’s Future» παρουσιάζουν τα ευρήματα της μελέτης που έκαναν σχετικά με το νερό που χρησιμοποιείται για το πότισμα των καλλιεργειών στον πλανήτη.

EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Η βροχή, η άρδευση, το υπόγειο νερό και το νερό ποταμών και λιμνών είναι οι πηγές ύδρευσης των καλλιεργειών. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η ραγδαία αύξηση των αναγκών για νερό εξαιτίας της μεγάλης αύξησης του ανθρώπινου πληθυσμού τα τελευταία 100 έτη σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής … (ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, UPD:10:50, Δευτέρα, 09 Μαΐου 2022 10:20).

Εμείς εδώ παιδιά τι κάνουμε;

 

Απλά «έστι δε έξις δευτέρα φύσις». Συνεχίζουμε να ποτίζουμε καλλιέργειες με κανονάκια καταμεσήμερο, ποτίζουμε – με το νόμο – με το νερό που υδρεύεται το συγκρότημα του Λεκανοπέδιου (Μόρνος και Εύηνος) και κλέβουμε εύκολα από την ανοιχτό αγωγό που τροφοδοτεί την Αθήνα, όσο νερό χρειαζόμαστε. Οι διαρροές εμπλουτίζουν το υδροφόρο ορίζοντα αλλά και χάνεται επιεικώς το 20% λένε του διυλισμένου και πόσιμου νερού. Τα καζανάκια σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες τρέχουν, αλλά καμιά νέα τεχνολογία, ούτε οι εξαιρετικοί υδραυλικοί συντηρητές δεν έχουν κατορθώσει να τιθασεύσουν τις εμβληματικές διαρροές.

 

Τα ΑΕΙ μας φαίνεται να δημοσιεύουν ερευνητικές εργασίες, αλλά η κατάσταση στο πεδίο παραμένει στάσιμη. Οι επιτυχίες του Ισραήλ δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές στην Ελλάδα, ούτε και οι καινοτόμες τεχνολογίες των Ολλανδών αγροτών και του επιστημονικού τους συστήματος που τους υποστηρίζει. Εμείς πλέουμε ανέμελοι και ευτυχείς, με βάρκα την ελπίδα, σε γαλάζιο νερά και στις προσδοκίες όλων μας στις θερινές διακοπές, με ένα μπουκάλι εμφιαλωμένο νερό στο χέρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου