8 Μαΐου 2022

Πώς τα φουγάρα των εργοστασίων θα γίνουν «σωτήρες» του κλίματος …

Μία νέα αγορά αξίας κοντά στο 1 τρισ. δολάρια μόνο στις ΗΠΑ βρίσκεται στα «σπάργανα», με εντυπωσιακές προοπτικές: θα μπορούσε να συμβάλει τα μέγιστα στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η νέα αγορά αφορά την αποθήκευση και χρήση του διοξειδίου του άνθρακα για την παραγωγή διάφορων αγαθών. Βότκα. Καύσιμα για τζετ. Απολυμαντικό χεριών. Αρώματα. Ένας αυξανόμενος αριθμός εταιρειών μετατρέπει το διοξείδιο του άνθρακα που συλλαμβάνεται από τον αέρα ή τις καπνοδόχους των εργοστασίων σε καθημερινά προϊόντα, ώστε τα αέρια που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου να μη διαφεύγουν στην ατμόσφαιρα και να θερμαίνουν τον πλανήτη - ή τουλάχιστον να ανακυκλώνονται μερικές φορές προτού το κάνουν, σύμφωνα με το Bloomberg. … (ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ UPD:18:20, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ, Τετάρτη, 04 Μαΐου 2022 18:19).

 

Εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα. Και εξαιρετικές οι πρωτοβουλίες κρατών και φορέων να αντιμετωπίσουν το θέμα της κλιματικής αλλαγής και του παραγομένου σε εφιαλτικές ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα. Και η στρατηγική απλή, αλλά δύσκολα εφαρμόσιμη: Αξιοποίησέ το. Κάνοντας προϊόντα και δεσμεύοντάς το. 


« …Το CO2 μπορεί να μετατραπεί σε έξι τύπους προϊόντων: οικοδομικά υλικά, χημικά, πρόσθετα άνθρακα, καύσιμα, πολυμερή και πρωτεΐνες …».

Το άρθρο αναφέρει ότι δραστηριότητες αναπτύσσουν οι χώρες Πορτογαλία, Ισπανία, Βρετανία, ΗΠΑ, Γερμανία, Ελβετία, Ολλανδία, Μάλτα, Βέλγιο, Δανία, Λουξεμβούργο, Νησιά Κέιμαν, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Βρετανία, Ελβετία, Ολλανδία, σε διαφορετικά σχήματα. Εκτός Ευρώπης, η Σιγκαπούρη, η Τουρκία, οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Ιαπωνία, η Ρωσία.

Στην Ελλάδα υπάρχει το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ) λειτουργεί στο πλαίσιο του Μοντέλου-Στόχου (Target Model), σε εφαρμογή των Ευρωπαϊκών Κανονισμών και Οδηγιών για την ολοκλήρωση της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Αλλά τουλάχιστον για εμάς ούτε ο τρόπος λειτουργίας του ούτε οι στόχοι του και οι δραστηριότητες του είναι γνωστές ή κατανοητές. Ας αφήσουμε κατά μέρος τα αποτελέσματά του.

Αλλά και στον τομέα Ε&Τ δεν έχουν γίνει τουλάχιστο γνωστά ερευνητικά ή άλλα προγράμματα συμμετοχής σε δραστηριότητές που αφορούν το Διοξείδιο του Άνθρακα. Δε γνωρίζουμε αν ο λόγος είναι η μυστικοπάθεια της ελληνικής οικονομίας ή η απουσία δραστηριοτήτων από τα ερευνητικά κέντρα και τα ελληνικά ΑΕΙ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου