4 Ιουλίου 2022

Μια ακτινογραφία της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα …

Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας έχει κάνει με ευέλικτο τρόπο άλματα στη χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών με σκοπό τη μείωση της γραφειοκρατίας στις επαφές των πολιτών με τη δημόσια διοίκηση.


Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας έχει κάνει με ευέλικτο τρόπο άλματα στη χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών με σκοπό τη μείωση της γραφειοκρατίας στις επαφές των πολιτών με τη δημόσια διοίκηση. Απλές, αλλά αποτελεσματικές, διαδικτυακές εφαρμογές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (ηλ-διακ) έχουν ψηφιοποιήσει σημαντικές δημόσιες υπηρεσίες που μέχρι πρότινος ζητούσαν φυσική παρουσία: απόδειξη γνησιότητας υπογραφής, υποβολή εγγράφων, ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Η ταχεία πρόοδος που επιτεύχθηκε από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στη χρήση λύσεων ηλ-διακ με καταλύτη την πανδημική κρίση είναι αξιοσημείωτη και θαυμαστή. Ωστόσο, εκτιμούμε ότι είναι πολλαπλά πιο ωφέλιμο, αντί να αποτιμήσουμε την εντυπωσιακή πρόοδο της ψηφιακής ωριμότητας της Ελλάδας έναντι του αδύναμου παρελθόντος της, να την αντιπαραθέσουμε με τα καλύτερα παραδείγματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθότι σε σύγκριση με αυτά η ψηφιακή ωριμότητα της χώρας μας δεν φαίνεται να βελτιώνεται με τον ίδιο ρυθμό .. (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΑΠΟΨΗ, 24.06.2022 • 07:18).

 

Προσγειώνει τους Έλληνες και κυρίως τη κυβέρνηση η οποία επαίρεται ότι έπιασε το ταύρο από τα κέρατα, αλλά το έργο παρότι σημαντικό για τα ελληνικά δεδομένα υπολείπεται δραματικά των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, με τις οποίες πρέπει να συγκρινόμαστε διαρκώς. Αφήστε τα χαμένα χρόνια και το δυσβάσταχτο κόστος της καθυστέρησης εισαγωγής πολλών και αναγκαίων ψηφιακών εφαρμογών. Οι τράπεζες πρώτες έδειξαν το δρόμο αλλά ο κρατικοδίαιτος συνδικαλισμός είχε και έχει άλλες απόψεις. Σκοταδισμός είναι το σύνθημά τους και όχι η ευημερία και η πρόοδος της κοινωνίας και των πολιτών της.

 

Δύο παραδείγματα που ο συνδικαλισμός και οι ταγοί του συστήματος δε θα προωθήσουν ποτέ (ΣΣ: Έχουμε επισημάνει στο Ημερολόγιο Απλά και Κατανοητά, ότι οι αλλαγές θα γίνουν μόνον αν κάποιοι κινδυνεύσουν να πάνε φυλακή): Η Ψηφιοποίηση στη Δικαιοσύνη (σημερινός πίων αγρός) και οι Ηλεκτρονικοί Φάκελοι Υγείας των πολιτών (εξασφάλιση ανευθυνότητας και προστασίας ακόμα και από ανεπάρκεια ή/και κακές πρακτικές).

 

Εκείνη η έρμη ΓΓ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ (ΓΓ  κ. Λεωνίδας Χριστόπουλος, τηλ.  210 90 98 761, gen_gramm@mindigital.gr) με τι ακριβώς ασχολούνται; Μάλλον περνούν την ώρα τους ρεμβάζοντας και προετοιμαζόμενοι για τις επόμενες εκλογές. Μπορούν να μας πουν ένα έργο που έφεραν σε πέρας 3 χρόνια τώρα και ποιες απλουστεύσεις της γραφειοκρατίας εισήγαγαν;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου